MNB - 2
MNB

Hírek

iQor elektronikai verseny

2019. április 16., 14:50

Légmagos tekercs, hangjelzés, helymeghatározó, elektromágneses indukció - ezek mind fontos szerepet játszottak az iQor idei kétnapos elektronikai versenyén, ahol a csapatoknak ezúttal egy fémkereső eszközt kellett megalkotniuk. A projektek bemutatását követően a második nap egy forrasztásos feladat keretében mérték össze a tudásukat a résztvevők.

iQor elektronikai verseny

Fémet talált a babakocsi. Ez a különleges berendezés csak egy volt a sok közül, amelyeket bemutattak a verseny nyitónapján. Az eszközöket ki is kellett próbálni egy pódiumon, amelynek az aljában különböző típusú fémeket helyeztek el.

Vinkó Benjámin - tanuló, iQor Tanműhely
"Lényege az egésznek az, hogy van egy jogi megkötöttség, hogy ha valamit talál az ember, talált tárgyak között kell leadnia, így viszont ez valamilyen szinten kikerülhető, mert igazából babakocsival nem fogja senki sem észrevenni ha valamit berakunk a babakocsiba és ehhez mellé még ha dukál egy játékbaba és mellé még be lehet pakolni 1-2 fémdolgot, nagyon észre nem lehet venni, hogy mi van. Betakarni takaróval és így a jogi dolgokat is ki lehet kerülni valamilyen szinten."

A projektfeladatot hónapokkal ezelőtt megkapták az eseményen résztvevő iskolák csapatai, munkájukat anyagilag is támogatta a vállalat. A fémkereső kialakítását nehezítette, hogy egy Arduino rendszert is be kellett építeniük az eszközbe a diákoknak.

Katavics Zsolt - munkavállalói, oktatási és fejlesztési vezető, iQor
"A második nap akkor egy általuk előre nem tudott elektronikai kit-et kell összerakni, összeépíteni, illetve ennek működőképesnek kell lenni, be kell mérni különböző mérésekkel és ehhez kapcsolódó feladatokat kell megoldani. Az idei évben ez csapatverseny, korábbi években egyéni versenyeket rendeztünk."

Az idei elektronikai konstrukciós versenyt a vállalat tanműhelyének csapata nyerte, megelőzve a Puskás-szakgimnázium és a Gépipari együttesét.