Hírek

iQor technikatábor

2018. június 20., 15:07

Nemcsak egy egyszerű áramkör forrasztását tanulják meg, vagy elektronikai berendezéseket szednek szét és raknak össze az iQor technikatáborában a gyerekek, hanem robotot is programoznak - négy hét alatt összesen közel negyvenen.

iQor technikatábor

Először megépítették, aztán programot írtak a robot működésére ezek a gyerekek az egyik szombathelyi nagyvállalat technikatáborában. Ez talán számukra a legizgalmasabb része az egy hétnek.

Németh Dávid
“A kedvenc tantárgyam igazából a matek, de nagyon várom már a fölsőt, hogy legyen informatikaóránk, meg szeretnék majd robotikára is járni.”

Kiss Botond
“Az a jó programozó, aki 10 perc alatt azon töri a fejét, hogy megcsináljon egy 5 perces munkát 3 perc alatt.”

Oktatójuk szerint inkább a gyerekek irányítsák a számítógépet, ne pedig fordítva - többek között erre jó ez a tábor, ahol a kreatív és logikus gondolkodásra is rávezetik őket.

Tóth József - oktató, iQor Kft.
“Elindul egy saját ötletelés a lehetőségek kihasználására, és igazából innentől fogva nekem már csak egy ilyen mentori szerepem van, hogy néha-néha billentek egyet a gondolataikon, de maguk csinálják maguktól.”

Az idei már a második technikatábor ennél a vállalatnál, és amíg tavaly főként a dolgozóik gyermekeinek szerveztek programokat, idén már jóval több a külsős résztvevő - amit nem is bánnak.

Katavics Zsolt - munkavállalói oktatási és fejlesztési vezető, iQor Kft.
“Elsősorban az általános iskolásoknál arra számítunk, hogy majd, amikor továbbtanulnak, akkor valamilyen műszaki jellegű szakmát választanak, és akkor esetleg ide a tanműhelyünkbe is idejöhetnek elektronikai technikusnak. És később pedig itt javíthatják a készülékeket nálunk, akár munkavállalóként is.”

Négy hét alatt közel negyven gyerek vesz részt a tábor programjain, amelyek között gyár- és szélerőmű-látogatás, forrasztás, áramkörszerelés is szerepel.