Hírek

Ír zene, ír sör, ír világirodalmi siker – szombathelyi főszereplő

2018. június 19., 14:56

James Joyce világhírű regénye, az Ulysses Leopold Blum egy napját, 1904. június 16-át dolgozza fel, amire világszerte emlékeznek. Szombathelyen 24 éve tartják meg a Bloom Napot egyre több programmal. A rendezvényen évek óta részt vesz Írország magyar nagykövete.

Ír zene, ír sör, ír világirodalmi siker – szombathelyi főszereplő

A Fő tér 40-41. szám alatt élhetett egykor Virág Lipótnak, a világhírű regény főszereplőjének édesapja. A Blum-házat az író szobra jelöli. Az épület előtt nyitották meg ezúttal is a szombathelyi Bloomsday programsorozatát.

Pat Kelly - nagykövet
Június 16-a a Bloomsday, azaz James Joyce Ulysses című regényének a napja. Az ünneplés 1954-ben Dublinból indult, mára nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen a világon mindenütt megemlékeznek a műben leírtakra. Örömmel jövök Szombathelyre, a főhős édesapjának városába.

"Ahol szeretet van, ott nem nehéz megfelezni a krumplit."

Többek között ezzel az ír mondással és a krumpli elfelezésével támasztotta alá az ír-magyar, a Szombathely és az Ír Nagykövetség között kialakult barátságot a város alpolgármestere.

Koczka Tibor – alpolgármester
„Az Európa Kulturális Fővárosa pályázatunk elkészítésekor konkrét segítséget kaptunk az írektől, az ír Galway városától, amely már nyert, ugyanis 2020-ban az írországi Galway lesz Európa Kulturális Fővárosa. Rengeteget tanultunk tőlük és segítséget kaptunk, hogy Szombathely pályázata a lehető legjobb legyen.”

Ír zene, ír sör, kiállítások, koncertek és többek között előadások is szerepeltek a Blumnapok programkínálatában. A Fő téren például Joyce regényének angol és magyar oldalaiból labirintus készült, és persze nem maradhatott el a hagyományos pecsételés a porcukorral hintett Bloomsday útvonalon.