MNB - 2
MNB

Hírek

Irodalmi est

2018. február 21., 21:49

A Magyar Széppróza Napja alkalmából szervezett irodalmi estet az Életünk. A folyóiratban rendszeresen publikáló Zalán Tiborral, Száraz Miklós Györggyel és Csikós Attilával Alexa Károly főszerkesztő beszélgetett a Berzsenyi Könyvtárban.

Irodalmi est

A Magyar Írószövetség javaslatára Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját, amelynek tiszteletére a könyvtárban kamarakiállítás nyílt az író regényeinek legrégebbi kiadásaiból. Az ünnep tiszteletére szervezték meg az Életünkben rendszeresen publikáló szerzők irodalmi estjét is.

Alexa Károly főszerkesztő, Életünk
Merném azt is mondani, hogy alapvető szerkesztőségi munkatársak, kollégák, és Pesten is barátságban vagyunk, ők is egymással és valamennyien, akik szeretnénk ezt a mai napot jókedvűen és kellő haszonnal magunk mögött tudni.

A legfiatalabb vendég, a Szombathelyen született Csikós Attila dramaturg és szépíró is egyben, írásai révén a színház világa jelenik meg a folyóiratban.

Csikós Attila
Játsszák darabom, voltam dramaturgja számos előadásnak, de azért alapvetően prózista vagyok, én magam nem választom el, hogy drámaíró vagy prózaíró, mert mindkettőt műelem, de darabom is jelent meg az Életünkben.

Száraz Miklós Györgynek már Kossuth-díjas író édesapja is publikált az Életünkben. Most regényeiről és a holokauszt előzményeit újragondoló, nagy visszhangot kiváltott tanulmányáról is beszélt a közönség előtt.

Száraz Miklós György
Nekem úgy merült fel jó pár évvel ezelőtt, hogy még a parlamentben is előjött Tiszaeszlár. De nagyon nagy marhaságok. Aztán a kocsmai beszélgetésekben. Ott is elképesztő marhaságok, a másik végleten. Éa akkor azt gondoltam, hogy akkor magamnak rendbeteszem, és ha rendbeteszem, akkor megírom, mi is Tiszaeszlár.

Írói közérzetükről, műveik keletkezéséről is meséltek a szerzők. Zalán Tibor több díjjal elismert, Berzsenyiről szóló verse Alexa Károly kérésére született.

Zalán Tibor
Azt mondta nekem, hogy nem tudok időmértékes verset írni, csak szabadverset, avantgard verset, meg mindenféle butaságokat, és akkor én eldöntöttem, hogy alkaioszi strófában fogok írni egy verset, és Berzsenyi jutott eszembe, akinek egyik kedvenc strófaszerkezet volt az alkaioszi strófa.

Az anekdotákkal és sok  humorral fűszerezett esten a vendégek saját műveikből is felolvastak egy-egy részletet.