Hírek

Irodalmi programok a költészet napja alkalmából

2012. április 11., 20:00

József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik a magyar költészet napját. Ez alkalomból közös verselést, irodalmi délutánt és szavalóversenyt is rendeztek Szombathelyen. Egyre kevesebb verseskötet fogy a boltokban, és a versolvasás sem a legnépszerűbb időtöltés manapság. Hogy ez megváltozzon, elsősorban a fiatalokkal kell megszerettetni a költészetet. A Dési-iskolásokat Jordán Tamás tanította verset mondani.

Irodalmi programok a költészet napja alkalmából

Rendhagyó irodalomórára gyűltek össze a Dési-iskola hetedik-nyolcadik osztályosai, hogy közösen szavalják el Petőfi Sándor: Szeptember végén című versét Jordán Tamás vezényletével.

A versmondó mozgalom négy éve indult Szombathelyen, és azóta számos nagyvárosban szavalták együtt tömegesen a 12 legszebb magyar vers valamelyikét.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Mindenhol erős, szinte katartikus hatást tapasztaltam. Eldöntöttem, hogy az osztályokban is, amit éppen tanulnak, elmondatom velük együtt. Nagyon sok helyen voltam, és meggyőzött ennek a módszernek a hatásossága."

Jordán Tamás szándéka az, hogy az egész országra kiterjessze a mozgalmat, és a fiatalok megszeressék a verseket.

Kiss Péter - igazgató, Dési Huber István Általános Iskola
"A magyar nyelv elsajátíttatása, a szövegértés kulcskompetenciának számít. Fontos, hogy a gyerekek szépen, érthetően olvassanak, ehhez a vers nélkülözhetelen."

Az V. számú Idősek Klubja irodalmi kávéházzá alakult ezen a délutánon. József Attila és Márai Sándor életrajzából hangzottak el részletek, majd az idősek olvastak fel verseket.

A programból hagyományt teremtenének. Májusban az anyák napja és a gyermeknap apropóján a családról szóló irodalmi alkotások lesznek a középpontban.

A Péterfy Sándor Kollégiumban szavalóversenyt rendeztek, ahogy 1975 óta mindig. 17 kollégista vett részt rajta a megye több városából.

Egri Csilla - kollégiumvezető, Péterfy Sándor Kollégium
"A verseny célja kettős. Akik rendszeresen mondanak verset, azok megméretik a tudásukat, akik pedig ritkábban nyúlnak a versekhez, a költészet napján elővegyék a versesköteteket."

A versenynek minden évben más a tematikája. Idén József Attila költeményeivel készültek a diákok.