Hírek

Iskolai fertőzések megelőzése

2019. augusztus 29., 14:11

Elegendő alvás, gyakori kézmosás és alapos fertőtlenítés, vitaminok - ezekkel nagy eséllyel megelőzhetőek a tanévkezdéskor felbukkanó fertőzések. Heteken belül jön a torokfájás, köhögés, hasmenés, hányás - a jellegzetes közösségi fertőzések kórképei.

Iskolai fertőzések megelőzése

Szinte üres a váró a Szent Márton utcai gyermekorvosi rendelőben - ez azonban hamarosan megváltozik. A szakemberek már készülnek a megnövekvő betegforgalomra.

Vincze Magdolna - gyermekgyógyász, infektológus
“Ahogy visszakerülnek a gyerekek a közösségekbe, főleg, ahogy elkezdődik az iskola, ezzel párhuzamosan beindul az óvoda, már egy-két héttel ezt követően érezzük, hogy kétszeresére, háromszorosára nő a forgalom, amely aztán fokozatosan növekszik a tél folyamán, akkor csúcsosodik ki, amikor elkezdődik az influenzaszezon.”

Most a legjellegzetesebbek a légúti megbetegedések, de a hányást, hasmenést okozó kórókozók is napokra, hetekre ágynak dönthetik a gyerekeket. A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy addig ne mehessen közösségbe a gyermek, amíg nem egészséges.

Wächter Walter - megyei tiszti főorvos
“A beteg gyereknek se jó, ha az otthoni pihenés helyett az iskolában, óvodában kell harcolnia a betegséggel, sokkal jobban elhúzódik az ő gyógyulása is, és a többi gyerekkel, családdal sem teszünk jót, tudjuk, hogy nehéz megoldani a gyerek felügyeletét, de ez mindenkinek éppolyan nehéz.”

A szülők a megelőzést tartják a legjobbnak: sok vitamint adnak a kicsiknek.

Bereczki János
“Mi egész nyáron igyekszünk arra odafigyelni, sok gyümölcsöt fogyasztottunk, szerencsére kertünk is van, alma, most a szilva megy éppen nagyon, de nagyon szeretik a málnát, szőlőt, ez a legelső, amit mi megteszünk, ezen kívül évek óta nyomatjuk a vitaminokat, multivitamint, kis rágótablettában.”

Ez a legkedveltebb az üzletekben is. Ebbe a bioboltba tanévkezdéskor sok szülő betér, kifejezetten az immunerősítőket kereik.

Kocsis Sándorné- üzletvezető, Domus Biobolt
“Nagyon sok szülő keres meg bennünket, szeretne minél több mindent megadni a gyereknek, hogy elkerüljék a későbbi fertőzéseket, tehát, hogy felkészítsék a gyerknek a szervezetét, ez lehet vitamin formájában, elsősorban C-, D-vitamin, kalcium, és a vas, az is nagyon fontos, agyi teljesítmény fokozására.”

A szakemberek az elegendő mennyiségű alvásra és a megfelelő higiénére hívják fel a figyelmet, szerintük ezzel is nagyon sokat tehetnek a szülők a fertőzések megelőzése érdekében.