Hírek

Iskolák, szakmák mutatkoznak be a végzős fiatalok pályaválasztását segítő börzén

2019. november 13., 14:20

Fodrász, gyógytornász, gépész, informatikus - a megyében fellelhető szinte összes középfokú képzés bemutatkozott az oladi iskolában megrendezett pályaválasztási vásáron. Oszálytársaikkal, szüleikkel, tanáraikkal érkeztek a nyolcadikosok.

Iskolák, szakmák mutatkoznak be a végzős fiatalok pályaválasztását segítő börzén

“készen vagyunk mondjuk a modellel, amit elő tudunk állítani, akkor el tudjuk árasztani vízzel”

A topográfia tantárgyhoz használják ezt a digitális homokozót a szombathelyi földmérési szakgimnáziumban. A berendezés leszkenneli a felszínt, amelynek háromdimenziós képét visszavetíti a homokra. Ezzel is megismerkedhettek a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok az Oladi iskolában megrendezett kiállításon.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott
“Segítséget adjunk annak a nem könnyű kérdésnek a megválaszolásában, hogy a diákok, a szülők talán könnyebben eldönthessék, hogy milyen úton és milyen irányban induljanak el.”

Ez a fő célja az idén már 22-edszer megrendezett képzési vásárnak, amelyen végzős diákok mutatják be a szakmájukat.

Kovács Lili
“Próbáljuk őket idecsalogatni, hogy szeretnének-e fodrászok lenni, és itt van pár feladat, dauert csavarhatnak vagy fonhatnak, vagy akár mi is megcsináljuk nekik a hajukat, begödörítjük vagy vasaljuk, fonjuk.”

Népszerű volt a házigazda intézmény standja, ahol nem csupán a könnyűipari és szépészeti szolgáltatásokhoz kapcsolódó szakmákat ajánlották.

Némethné Ódor Edit - igazgatóhelyettes, Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola
“A pedagógiai ágazat szintén segítő szakmákat jelent. Gyógypedagógiai, illetve pedagógiai asszisztenseket képzünk. Különböző szociális intézményekben, óvodákban, bölcsődékben foglalkoztatják a diákjainkat. Nagy kereslet lenne rá, viszonylat kicsi még a kimenő létszámunk.”

Ezenkívül a sport ágazat is szerepel már az iskola kínálatában. A megyéből közel 40 középfokú iskola volt jelen, és gépészeti, informatikai, vendéglátói képzéseiket ismertették. Kitelepült néhány felsőoktatási intézmény is, az ELTE, a szegedi és a pécsi egyetem is, (18.24-, 18.56-) utóbbi képzési központjában középfokú oktatás is folyik.

Takács Szelina
“A Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolából jöttem, és a POTE Szeszi iskolában szeretnék továbbtanulni gyógytornásznak. Egyedül ez az egy szakma érdekel, mert hát szeretném továbbvinni azt a szakot, amit anyukám is elkezdett, úgyhogy családi vonás.”

Nagy hagyománya van Szombathelyen a pályaválasztási vásárnak, és az országban is ennek nyomán terjedt el ez a szakmákat és továbbtanulási lehetőségeket népszerűsítő program. A szervező kormányhivatal tapasztalatai szerint hasznosak ezek az alkalmak.

Rodler Tamás - főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
“Gyerek érdeklődési körének megfelelő szakmát érdemes választani. Mindenkinek nem mondom, hogy legyen hegesztő meg kőműves, mert minden szakmában hiány van. Tehát bármelyik szakmát választják a fiatalok, azzal hasznos munkát fognak tudni végezni, és szükség lesz a munkájukra.”

A rendezvény csütörtökön is folytatódik az Oladi szakgimnázium épületében.