Hírek

Iskolakert a Bercsényiben

2019. október 17., 15:36

Zöldségfélék, fűszernövények és virágok kerültek a Bercsényi-iskolában kialakított iskolakertbe, amelyet egy almafa elültetésével avattak fel. Az intézmény ezzel a kezdeményezésével is az élményközpontú oktatást és a környezeti nevelést igyekszik erősíteni a diákok közösségében.

Iskolakert a Bercsényiben

A Bercsényi-iskola tetőterében korábban átadott melegházban a gyerekek már számos növénnyel megismerkedhettek. Most egy kiskertet avattak fel az épület mellett. A magaságyások tavasszal a szülők segítségével és Sátory Károly, a körzet képviselője támogatásával készültek el. A Bercsényi örökös ökoiskola, ahol nagy figyelmet fordítanak a környezeti nevelésre.

Beke Eszter - igazgató, Bercsényi Miklós Általános Iskola
Ezen keresztül tulajdonképpen közvetlen érintkezésbe kerülhetnek a természettel, és így egy-egy paradicsomnak, egy-egy növénynek a gazdái lesznek és felelősséget vállalnak irántuk sokkal érzékenyebbé, fogékonyabbá válnak a világ iránt, és akár még a társadalomba való beilleszkedésüket is segíthetjük ezzel.

A kiskertész szakkörön a gyerekek sok mindent megtanultak már arról, melyik növény milyen gondozást igényel.

"Szereti a napfényt, meg lehet öntözni, de nem kell túlöntözni."

A zöldike mellett más virágok is díszítik a kertet, de ültettek már fügét, málnát és ribizlit is. Az egyik magaságyásba fűszer- és gyógynövények, a másikba zöldségfélék kerültek.

Kovács Gabriella kertész projekt vezetője
Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a növényeket megismerjék, meg tudják különböztetni a kultúrnövényt a gaztól, és ne csak azt lássa egy városi gyerek, hogy a polcról leveszem a paradicsomot, hanem lássa a növényt, hogy hol terem ez a paradicsom.

Az iskolakert a tanárok ötlete volt, de a növények gondozása a gyerekek feladata lesz.

Vida Virginia
Egy héten egyszer szoktunk kertészkedni, de általában öntözni is szoktunk nagyszünetben vagy ilyenkor.

A zöldségféléket a gyerekek hazavihetik és otthon használhatják fel. Az iskolakert felavatását egy almafa elültetésével tették emlékezetessé, és az alkalomra ünnepi műsorral is készültek a gyerekek.  

"Én kertemre hallgatok, így vetem el a magot."

Az ünnepségen köszönetet mondtak azoknak a szülőknek és pedagógusoknak, akik segítettek a kiskert kialakításában. A tervek szerint tavasszal új játszóteret avatnak az iskolában.