MNB
MNB - 2

Hírek

Iskolarendőr a Gothardban

2010. szeptember 02., 16:04
A Gothard iskolában indították útnak szerdán az idei iskola rendőre programot. Papp Károly, az Országos Rendőrfőkapitányság rendészeti főigazgatója a tanévnyitón ismertette a 2008 óta futó programot, és eddigi eredményeit. Ez volt az első alkalom, hogy nem Budapesten, hanem vidéki városban indult útjára hivatalosan az akció.
Iskolarendőr a Gothardban

A Gothard iskola az elsők között csatlakozott az iskola rendőre programhoz. Az akció célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön a fiatalokhoz, és ezáltal pozitív rendőrkép alakuljon ki a gyerekekben, szülőkben egyaránt. Az iskolarendőrök részt vesznek osztályfőnöki órákon, fogadóórákon, szülői értekezleteken, ezen túl pedig egyfajta biztonságot is nyújtanak az iskolák környékén.

Segítenek például az iskola környéki parkolásban a reggeli és a délutáni órákban. A programban a gyerekeket felkészítik a közlekedésre.

Papp Károly r.dandártábornok, rendészeti főigazgató, ORFK
"Azt várjuk, hogy az iskola környékén javuljon a közbiztonság, a közlekedés biztonsága, a gyerekeknek a közlekedésre nevelése hatékonyabban megvalósuljon és ezáltal hosszabb távon a közlekedésben is megmutatható eredmények legyenek, amikor a gyerekek a családjukkal, akár önállóan közlekednek."

A megye közlekedésbiztonsága folyamatosan javul, idén eddig mindössze kilenc halálos baleset volt Vasban.

Dr. Halmosi Zsolt r.dandártábornok, főkapitány, VMRFK
"Soha még mióta ezeket a statisztikákat vezetjük, nem volt ilyen kevés a halálos közlekedési balesetek száma, azt persze senki ne gondolja, hogy elégedettek vagyunk, hiszen egy ember tragédiája is óriási tragédia."

A rendőrség épp ezért minimalizálná a balesetek számát, az iskola rendőre program is nagy segítség ebben. A Gothard iskolában azt tapasztalják, az alsós korosztály nagyon fogékony a rendőrök előadásaira, a felsősökhöz azonban másképp közelítenek.

Ezentúl minden iskolai rendezvény idején igénybe veszik a rendőri segítségét.

Varga Tamás igazgató, Gothard Jenő Általános Iskola
"Ez nagyon fontos, hogy beöltözve nem is kell hozzá egyenruha csak egy pici megkülönböztetés, már hatását kifejtette, mert betartották az autósok a 30-as táblánál a közlekedési szabályokat, a kerékpárosok sem jártak föl a járdára és így tovább."

A programban olyan rendőrök vesznek részt, akiknek valamilyen kötődése van az adott iskolához. A Gothard iskolának idén új iskolarendőre lesz, Molnár István ezen a városrészen teljesít szolgálatot, így ismeri a környéket. Nemcsak a gyerekek fordulhatnak hozzá, ha problémájuk akad.

Molnár István r.törzsőrmester
"A szülők egyből hozzám tudnak fordulni bármilyen észrevétellel nem a rendőrséghez, hanem az én elérhetőségem ki van függesztve az iskolában és így bármikor elérnek, bármit kérdezhetnek, ha bármilyen problémájuk van."

Az intézmények környékén nem csak rendőrök, hanem polgárőrök is segítik a közlekedést. Ők is támogatják az iskola rendőre programot.