MNB - 2
MNB

Hírek

Ismerjék meg Kiss János ötvösművészt!

2012. január 31., 23:40

Eredeti szakmáját tekintve villamosmérnök, hobbiját illetően ötvösművész. Bár munkásságáról mindig visszafogott szerénységgel szól, a keze alatt születő dísztárgyak önmagukért beszélnek. Kiss János vörösrézből formálja gondolatait és kedvenc témáit izgalmas, látványos képekké.

Ismerjék meg Kiss János ötvösművészt!

"Nekem ezek a tárgyak kötődnek egy-egy személyhez, eseményhez vagy időszakhoz."

"Művészi szempontból próbáltam értékeset létrehozni, olyat, ami másoknak is tetszik."

Később a Velemi Stúdió tagjaként jelentős adag szellemi tőkével felvértezve folytatta a munkát saját szórakoztatására, barátai, családtagjai gyönyörűségére. Innen erednek népművészeti ihletésű alkotásai.

Ezek a gesztenyefa levelek nem varázsütésre születtek, hanem mintegy 100 ezer kalapácsütés nyomán. Kiss János naponta 3-4 órát dolgozik, és ennyi idő alatt mindössze egy néhány cm2-es felülettel végez. Kemény fizikai munka ez, de egyúttal határtalan öröm és kiteljesedés is, ahogy a keze alatt átváltozik a rézlemez.

Az egyenes vonalakat ívekkel finomítja, az egymás mellé álmodott domború és homorú felületekkel harmóniát teremt. Egymást kiegészítő, sokszor asszimetrikus elemekkel dolgozik. Rengeteg gyönyörű dísztárgy, sok-sok ihlet és fantázia - ez az elmúlt 50 év mérlege.

A rézdomborítás mestere egyelőre rejtegeti kincseit. Önálló tárlata még soha nem volt. De ugyebár ami késik, nem múlik...