Hírek

Ismertették a civilek októberi programjait

2019. október 02., 15:29

Kutyajó nap, jótékonysági koncert, úti beszámoló, japán nap - tartalmas programokkal készülnek a civilek októberre is. A rendezvényekről a hagyományoknak megfelelően sajtóreggelin közöltek részleteket a szervezők.

Ismertették a civilek októberi programjait

Kutyák és gazdák népesítik be október 5-én a történelmi témaparkot. Az ingyenes rendezvény a felelős állattartásra kívánja felhívni a figyelmet, hogy kutyások és nemkutyások békében élhessenek egymás mellett. Bemutatkoznak vadász-, vakvezető-, mentő-, rendőr- és terápiás ebek, lesz kerekasztal-beszélgetés és kutyás séta is.

Október 12-én rendezik a hagyományos japán napot a sportházban: sushikészítő workshop, mese- és énekelőadás szerepel a programban, lehet kóstolni japán street food-ot, szó lesz a 2020-as tokiói olimpiáról, kézműves foglalkozásokkal, sport- és kulturális bemutatókkal várják az érdeklődőket, továbbá a leendő japán kultúrcentrum létrehozásához gyűjtenek adományokat.

Schmitt Csilla - elnök, Magyar-Japán Baráti Társaság, Szombathely
"Év eleje óta különböző fórumokon próbálunk támogatókat és segítőket találni, hogy ezt az épületet fel tudjuk újítani, most a japán napon is adományokat fogunk gyűjteni, hogy mindenki lehetőségeihez mérten járuljon hozzá ehhez a központhoz, hogy legyen a városnak egy ilyen plusz kulturális intézménye, ami országosan nincsen, tehát egy egyedülálló intézményt szeretnénk létrehozni."  

A palliatív ellátás világnapjához kapcsolódva jótékonysági hangversenyt szerveznek október 12-én a  Bartók-teremben. Fellép a Cello Molto kvartett és Kajzinger Ildikó énekművész. A közönség a jegyvásárlással a Szombathelyi Hospice Alapítványt támogathatja, amely 1992 óta segíti a haldoklókat utolsó hetikben, hónapjaikban.

Németh Edit - koordinátor, Szombathelyi Hospice Alapítvány
"A hospice nem arról szól, hogy az élet véget ér, hanem arról, hogy még tart. Ezzel szeretnénk felhívni a társadalom figyelmét, hogy végre legyőzzük a halál kapuját, hogy tudjunk őszintén kommunikálni az emberekkel, és hogy időben tudjunk segíteni a betegeknek."

A Szombathelyi-Oladi Kolping Család szervezésében október 14-én szentföldi úti beszámolót tart Smidt Erzsébet nyugalmazott múzeumigazgató és Keppel Miklós fotográfus a Batthyány-templom közösségi házában.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Szombathelyi-Oladi Kolping Család
"Nagyon kevesen ismerik Kolping Adolfot, és az ő tevékenysége révén a Kolping egyesületeket. kevés is van, Magyarországon csak 33, de pont azért szeretnénk egy kicsit népszerűsíteni, ha valaki kedvet kap a Kolping mozgalom megismeréséhez, az jöjjön hozzánk."

Október 21-én kopjafát avatnak a Szent Márton-temetőben, Balázs László 56-os mártír sírjánál. A nagykanizsai diák volt a forradalom legfiatalabb áldozata, 16 évesen hunyt el. Elhanyagolt nyughelyét széleskörű összefogással hozták rendbe.