Hírek

Ismertették a karneváli programokat

2019. július 23., 19:39

Gasztrotér színpaddal, tárlatvezetés a Savaria Múzeumban és tagintézményeiben, nagykoncert a Székesegyházban - a többi közt ezekkel az újdonságokkal is várja az érdeklődőket a 20. Savaria Történelmi Karnevál. A programokat az Iseumban tartott sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Ismertették a karneváli programokat

A 20.  históriás játék Savaria középkorig tartó történelmét igyekszik bemutatni. A programsorozat kiemelt helyszíne lesz az egyházmegyei könyvtár és a Vas megyei levéltár is - mondta a sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester. Látogatható lesz a Savaria Múzeum állandó középkori tárlata, emellett a karnevál csütörtöki nyitónapján 17 órakor az Iseumban nyílik tematikus kiállítás az Egy szelet Szombathely című sorozat részeként.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Szombathelyt mutatja alulról, ez az underground, az északi, a keleti temető, aztán lesz a Kőszegi utcának a különböző ásatásai, a legtöbb bank területén, aztán a Fő térnek az ásatásai, mind-mind az a hely, ahol járunk, mászkálunk, beszélgetünk, traccsolunk, de alapjában véve nem látjuk őket, s most az Iseumban látható lesz az idei évi időszaki kiállításon."

A 9 állandó mellett 20 kísérő helyszínt lehet felkeresni a karneválon. Újdonság lesz ezek között a gasztrotér - neves séfek közreműködésével, korabeli étkekkel a Batthyány téren. A környezetvédelem jegyében bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést és mellőzik majd a műanyag evőeszközöket és a poharakat. Utóbbi helyett cseréppoharat kapnak a vendégek. A civil korzón pedig kiemelt figyelmet kap a hátrányos helyzetűek esélyegyenlősége. A színi előadások a középpontjában a nő áll majd.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"A római két X-ünk az ugye a női XX kromoszóma, tehát erre a gondolatmenetre felülve a Thália kertjének 3 színházi előadása, mindegyike a hölgyeket fogja előtérbe helyezni, hiszen a főszereplők mind-mind színésznők lesznek."

Szélesre tárja kapuit a Székesegyház is, a nyitónapon nagykoncerttel várják a zenekedvelőket és látogatható lesz a nagytemplom tornya is. Emellett a szervezők egy meglepetéskoncerttel is készülnek a jubileumi karneválra, ennek részletei azonban még titkosak.