Hírek

Ismertették az idei Kőszegi Ostromnapok programját

2019. július 22., 19:38

Harcos ütközetek, fegyver- és viseletbemutatók, hagyományőrzők tábori hétköznapjai, a Jurisics-vár ostroma - az 1532-es történelmi eseményt idézik fel augusztus első hétvégéjén Kőszegen. Erről a programról, valamint a Félhold és Telihold rendezvénysorozatáról tartottak programismertetőt a szervezők pénteken.

Ismertették az idei Kőszegi Ostromnapok programját

“Most érkeztem Bécsből, Ferdinánd király udvarából. Hírül vittem neki, hogy Szulejmán serege nagyon nagy erőkkel készül Kőszeg ostromára…”

A király azt üzente, hogy imádkozik a várvédőkért. de pénzt, paripát, fegyvert nem küld.

Az ismert internetes mém-sztár, a kőszegi születésű Arató András is részt vesz majd az játékban augusztus 2-án, amikor a törökök ismét ostrom alá veszik a várat.

Móricz Imre - elnök, Kőszegi Ostromnapok Egyesület
“Ismereteim szerint Kőszegen van egyedül létrás ostrom. Több várban is részt vettünk mát ostromban, de ilyenre tudtommal az Egri csillagokon kívül nem igazán került sor. Ez egy látványos bemutató lesz.

Hagyományőrző csapatok, köztük a szombathelyi Fekete Sereg összecsapása teszi majd emlékezetessé ezúttal is az ostromot. Újdonság lesz a péntek esti tüzes bemutató, ami a török betörést imitálja majd. Vasárnap a Jurisics teret betölti a reneszánsz kultúra - mások mellett a helyi BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes idézi majd a kort.  Ugyancsak augusztus 3-án rendezik meg a Bástya Őrzői Történelmi Íjászversenyt, ami az országos bajnokság kvalifikációs fordulója is.

Kövesdi Andrea - tag, Soproni Rendészeti Sportegyesület
“24 célos lesz a verseny, Kőszeg belvárosát céloztuk meg. Igyekszünk a tavalyi helyszíneket is kihasználni, illetve fedeztünk fel újabb lehetőségeket.”

A Félhold és Telihold programsorozata egész hónapban változatos rendezvényeket ígér: augusztus 1-jén kezdődnek az Ostrombox mérkőzései, ide kapcsolódik a Bozsoki Zenei Fesztivál és az Aranypatak Vers Fesztivál is, lesz sakkverseny, fúvóskoncert, majd a Hangzó Város zenei eseményeire várják a közönséget. Mindezeket megelőzően Kőszegen szervezik meg az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát.

Básthy Béla - alpolgármester, Kőszeg
“Ennek nyolcvan körüli fiatal résztvevője lesz, akik kifejezetten történelmi témákból tartanak előadásokat egymásnak, és élvezik majd az ostromnapok kínálatát is.”

A programismeretetőt követően a szervezők megkoszorúzták a kőszegi várkapitány, Jurisics Miklós szobrát.