Hírek

Ismét betegít a Calici-vírus

2010. március 03., 10:00
Hányás, hasmenés, gyengeség. Többek között ilyen tünetekkel keresik fel az elmúlt hetekben orvosukat a betegek. Az ÁNTSZ szakemberei járványról ugyan nem beszélnek, de idén eddig 66 Calici-vírusos megbetegedésről szerzett tudomást a tisztiorvosi szolgálat.
Ismét betegít a Calici-vírus


"2002-ben és 2006-ban volt az az év, hogy ennek a vírusnak egy új változata jelent meg" - mondja az ÁNTSZ járványügyi orvosa. 2006-ban több mint százan betegedtek meg szinte egy időben a megyében a gyomorgörcsöt, lázat is okozó vírustól, azóta hasonló járványról nem beszélnek a szakemberek.

Dr. Béres Zsuzsanna - járványügyi orvos, ÁNTSZ
"66 calici vírusos megbetegedés volt eddig idén. Ez nem mondható soknak, tehát teljesen normális vagy szezonális jellegű. Most várjuk a csúcsot."

Székletmintából történik a calici vírus vizsgálata.  Laboratóriumban derül ki, hogy a hasmenéssel, hányással járó fertőzést a calici kórokozója okozta-e.

Ezt a kisfiút megfázással kezelték, de már meggyógyult, holnap már mehet óvodába. Szerencsére ő nem calicis volt, de a háziorvos azt tapasztalja, az elmúlt időszakban egyre többen jelentkeznek a vírusra jellemző tünetekkel.

Dr. Simon József - háziorvos
"Nagyon sok ilyen fertőzést láttunk, de az utóbbi hetekben a betegek 20-30 százaléka hányással, hasmenéssel járó vírussal érkezett, persze ezek nem biztos, hogy mind calici vírussal fertőződtek, de zömük igen."

A calici elsősorban közösségekben jelenik meg és a gyengébb immunrendszerű emberek szervezetére van hatással. A higiéniés előírások betartásával és gyakori kézmosással megelőzhető a fertőzés.