Hírek

Ismét megrendezték az egyik legnagyobb múltra visszatekintő nemzetiségi ünnepséget, a Horvát-bált

2024. január 29., 16:32

Szombaton ismét megrendezték az egyik legnagyobb múltra visszatekintő nemzetiségi ünnepséget, a Horvát-bált a sportházban. Ezúttal Narda önkormányzata volt a házigazda, a rendezvény középpontjába a Muraszerdahellyel ápolt 30 éves testvérvárosi kapcsolatot állították. A két település énekkara és táncegyüttese közös produkcióval lépett közönség elé, majd nemzetiségi zenére mulattak a vendégek.

Ismét megrendezték az egyik legnagyobb múltra visszatekintő nemzetiségi ünnepséget, a Horvát-bált

Zsúfolásig megtelt a sportház, itt rendezték szombaton a Horvát-bált. A népviseletbe öltözött nardai hölgyek már a bejáratnál szívélyes fogadták és megajándékozták a vendégeket.

Kolnhófer Petra

Ez a vármegyei Horvát-bál és ilyenkor mindig szokás egy kis köszöntővel várni a vendégeket. Ez pálinka és ilyen kis szív alakú díszek igazából. Ez hagyományos horvát dísz és ezzel várjuk a vendégeket.

A Horvát-bálba az anyaországból is érkeztek vendégek, ahogy mindig. A kiváló hangulatú rendezvény remek lehetőség a kapcsolatok ápolására, szorosabbá fűzésére.

Jurasits Ferenc - elnök, Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

Tulajdonképpen azért is mondtam, hogy egy találkozóhely, hiszen a mai rohanó világban nagyon kevés alkalom van, hogy a családon belül is találkozzunk egymással, hát akkor az itt élő horvátok egy évben legalább egyszer vagy kétszer találkozzanak. Nagy öröm számunkra nyilvánvaló, erre törekszik mindenki, azért is jövünk el ennyien a bálba.

Nem szakadt meg a hagyomány, idén is egy horvát közösség szervezte a bált, ezúttal a nardai önkormányzat, amely 30 éves testvérvárosi kapcsolatot ápol Muraszerdahellyel.

Glavanics Krisztina - polgármester, Narda

Én úgy gondolom, hogy számunkra nagy jelentőséggel bír a rendezvény, hiszen 30 éve ápolunk jó testvérkapcsolatot Muraszerdahely városával Horvátországban. S úgy gondoltuk, ha már mi vagyunk a sorosok, hogy házigazdái legyünk ennek a megyei rendezvénynek, akkor koronázzuk meg ezt azzal, hogy ennek a jubileumnak a jegyében rndezzük meg ezt a bált. Ezért a mai kulturális program teljesen közös, Narda-Muraszerdahely közös produkciója.

Heteken keresztül készült az ünnepségre a nardai Lastavica Énekkar, amely a jeles eseményre kiegészült a muraszerdahelyi kórussal és néptáncegyüttessel.

Békési Gáborné - karvezető, Nardai Lastavica Énekkar

Elsősorban a helyi horvát dalokat próbáljuk megörökíteni. Minden héten van egy próbánk, másfél-két órát együtt töltünk, ami nagyon jó közösséggé alakított minket, most a létszámunk 18 fő. Ebben vannak nyugdíjasok is, főleg nyugdíjasok, van aki 70 év feletti és nagyon szívesen jön. Most is nagyon lelkesen készültünk erre a Horvát-napra, ami minden évben megrendezésre kerül és ide is a saját dalainkat - amelyeket a régi öregeinktől tanultunk - azokat a dalokat hoztuk.

A Horvát-bálon részt vett Draľen Srpak, Muraszerdahely polgármestere, a horvát parlament képviselője valamint Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete .

"Ahogy magyarul régóta, századok óta mondjuk a bevett szófordulattal: álljon a bál kivilágos kivirradtig..."

Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a bált Hende Csaba országgyűlési képviselő, az ünnepi műsort követően pedig már a mulatságé és a táncé volt a főszerep. A bál hangulatára nem lehetett panasz.

Nemény András - polgármester

A szombathelyi horvátok igazi szívből és szívvel élő közösség, s azt gondolom, hogy Szombathely egészes is tanulhat tőlük. Egy igazi kincs, úgyhogy amikor ők valamilyen mulatságot csinálnak vagy bármilyen rendezvényt csinálnak, azt hiszem és érzem,hogy az egész városra kihatással van. Én nagyon szívesen jövök ide, jól is érzem magam és mindenkinek ajánlom, hogy a következő évben jöjjön el, legyünk még többen és legyen még nagyobb a hangulat s az élet itt.

Fellépett Koprive zenekar, a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő, horvátországi Zodiac Band, de nagy sikert aratott a nardaiakat és szentpéterfaiakat tömörítő ®gano zenekar is.