Hírek

Ismét vörös színű a Marcal

2010. október 27., 09:07
Az elmúlt napok csapadékos időjárásának következtében ismét vörös színű a Marcal vize. Az eső ugyanis belemosta a földekről a vörösiszapot a folyóba. Ez a szennyezés a korábbinál hígabb, a víz Ph-értéke egyes szakaszokon már közelít a normálishoz. Úgy tudjuk, már élő halat is láttak a folyóban.
Ismét vörös színű a Marcal

Három hete szakadt át az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározója Kolontár közelében,  a maró, lúgos áradat kilenc ember halálát okozta. Sokan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. A szennyezés a Torna patakon keresztül a Marcalba jutott, kipusztítva a folyó teljes élővilágát. A vízügyi szakemberek eddig 5 ezer tonna gipszet használtak fel, hogy semlegesítsék a víz lúgosságát, változó intenzitással még most is adagolják Nemeskocsnál. A környezetvédelmi felügyelőség pedig folyamatosan méri a Ph értéket és az oldott anyag mennyiséget az egyes szakaszokon. Az adatokat a szombathelyi központban összesítik. Az értékek egyre biztatóbbak. A karakói hídnál tegnap 8-as Ph-t mértek, ami közelít a természetben is előforduló értékekhez. Van, ahol naponta egyszer, más szakaszokon kétóránként vesznek vízmintát. Az esős idő nem kedvez a víz tisztulásának, a csapadék ugyanis visszamossa a folyóba az iszapot, így az időről időre vörösre színeződik.

Nádor István - igazgató, regionális vízügyi igazgatóság
"A Marcalon a következő lépés az lesz, ha a víz kiülepedett, az iszapot el kell távolítani. Ehhez az előkészületek már megtörténtek, de döntés még nem született."

A vízügyi igazgató szerint addig nem lehet a medret teljesen megtisztítani, amíg a környező földeken el nem végzik a talajcserét, és a még mindig szivárgó kazettát be nem zárják.