Hírek

Itt a helyed! - Fiatal önkénteseket vár a Vöröskereszt

2019. augusztus 09., 13:29

Véradások szervezésében, adománygyűjtésben, rendezvényeken segítik a Vöröskereszt munkáját azok a fiatalok, akik jelentkeztek a szervezet Itt a helyed! elnevezésű programjába. A tervek szerint 9 megyében, közel 200 fiatalt vonnának be a jövő év végéig tartó kezdeményezésbe. Jelentkezni Vas megyében is lehet még, fél évig tartó karitatív munkára.

Itt a helyed! - Fiatal önkénteseket vár a Vöröskereszt

Az augusztus 30-ai ruhaosztásra készülnek a Vöröskereszt Vas megyei központjában. A válogatásban Mijasovics Leila is segít, aki az Itt a helyed! program keretében félévre vállalt önkéntes munkát  a szervezetnél. Leila egyike azoknak a 18-22 év közötti fiataloknak, akik elvégezték a középiskolát, de mielőtt továbbtanulnának vagy munkába állnának, a segítő tevékenységben szeretnének tapasztalatot szerezni.

“A buszon párhuamosan ült mellettem egy lány, és egyszercsak epilepsziás rohamot kapott, nagyon megijedtem én is, sokkot kaptam az első egy percben és mindenki más a buszon.”

Leila azt mondja, az ehhez hasonló helyzetekre is szeretne jobban felkészülni, ezért is örült a lehetőségnek.

Mijasovics Leila önkéntes, Vöröskereszt
“Például véradásokon szoktunk segédkezni, meg volt múltkor egy területi verseny, ahol a gyerekeknek különböző feladatokat kellett adni, nagyon szeretek kicsikkel is foglalkozni, tehát pl. újraélesztést tanítani, mert azt a gimiben is tanultuk, tehát ezt élvezzük csinálni.”

Vas megyében eddig 8 fiatal vállalt féléves önkéntes munkát az Európai Unió által támogatott programban, amely a tapasztalatszerzés mellett más előnyökkel is jár.

Varga Zsuzsanna szakmai munkatárs, Itt a helyed!
“A bevont önkéntesek számára lehetővé tesszük a B kategóriás jogosítvány megszerzését, a nyelvi képzést, a munkahelyi elsősegély tanfolyam képzést, illetve egyéni tanácsadásban is részesítjük őket.”

Az önkéntesek hasznosítható készségeket sajátíthatnak el a gyermekvédelem, a női érdekérvényesítés és a szociális tevékenység területén is, ráadásul a vállalt félév alatt a szervezet fizeti a résztvevők helyett az egészségügyi szolgáltatási járulékot is. A programba 2020 végéig várják a jelentkezőket.