Hírek

Itt a kánikula!

2010. június 09., 08:00
Kánikulára kell számítanunk a következő napokban, az ország egész területén 30 fok fölött alakul majd a hőmérséklet. A hirtelen időjárásváltozás főleg a vérnyomásproblémás betegeket viselheti meg, de mindenkinek óvakodnia kell a nap káros sugaraitól és a kiszáradástól.
Itt a kánikula!


Múlt héten még fűtenünk kellett, most pedig már kánikula van. Kedden 15 óra után nem sokkal 32 fokot mutatott a Tófürdő hőmérője. Nem volt tömeg: a medencéket a fiatalok vették birtokba, a gyepet pedig az elszánt napozók foglalták el. Többségük tudatosan figyel arra, hogy védje bőrét a káros UV-B sugárzás ellen.

Egyre több a bőrrákos beteg - mondja az osztályvezető főorvos. A sorozatos leégés, a bőr túlzott igénybevétele később bajt okozhat. Főleg a világos bőrűeknek kell óvakodniuk a naptól, rájuk már a 4-es, azaz mérsékelt UV-B sugárzás is veszélyes lehet.

Dr. Telegdy Enikő - osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
"Ez nem is 1-2 év múlva jön ki, hanem 10-20-30 év múlva akár bőrrákot is okozhat."

A pár napon belül lezajlott, hirtelen felmelegedés mindenkit megvisel, de főleg a vérnyomás-problémákkal küzdőknek kell fokozottan figyelniük magukra - mondja a mentőszolgálat munkatársa. A riasztások száma egyelőre nem nőtt.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt
"Vas megyében a mai napon 3-4 eset írható a meleg számlájára. Egy buszmegállóban volt rosszullét, egy mozgássérült pedig az autójában lett rosszul."

Szombathelyen kedden 5 és 7 között volt az UV-B sugárzás, ez már az erős tartomány. Térségünkben pénteken és szombaton lesz a legmelegebb, akkor 33-34 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.