MNB - 2
MNB

Hírek

Itt az allergiaszezon

2011. április 07., 14:28
A mogyoró és az éger pollenszórása lecsengett, helyette a ciprus- és tiszafafélék virágzása nehezíti meg az allergiások életét a napokban. Az igazi pollenszezon azonban csak májusban kezdődik a fűfélék szórásával.
Itt az allergiaszezon

A szakemberek szerint érdemes felkészíteni a szervezetet: az allergén növény virágzása előtt 1-2 héttel tanácsos elkezdeni a gyógyszeres kezelést.

A kora tavaszi időben virágba borultak a Fő tér fái, cserjéi. Ez sokaknak nem örömöt, hanem kellemetlenségeket okoz. A virágzással együtt ugyanis az allergia-szezon is elkezdődött. Magyarországon minden negyedik embert betegít meg valamilyen pollen.

Prikril Barbara
"Viszket a szemem, meg folyik a könnyem folyamatosan. Tüsszögök körülbelül tízet egymás után. De általában elmúlik, csak ha kinn vagyok a levegőn."


A kellemetlen tüneteket gyógyszeres kezeléssel lehet enyhíteni. Ehhez azonban ismerni kell a kiváltó allergént. Egy egyszerű bőrteszttel deríthető ki, mely pollenek okoznak gondot. Dr. Sóti László allergológus szerint ritka az az eset, amikor a beteg csak egy növényre allergiás.

Dr. Sóti László - allergológus
"A legjobb az, ha a pollenszezont megelőzően már 1-2 héttel elkezdi a beteg a gyógyszer szedését. Hogyha valamiféle áttörés jelentkezik, tehát a tabletta sem enyhíti a tüneteket, akkor valamiféle orrcseppel, szemcseppel, kiegészítő kezeléssel kell a problémát rendezni."


A héten a ciprus- és tiszafélék okoznak kellemetlen tüneteket, de emelkedik a nyár, a kőris, a szil és a fűz pollenkoncentrációja is. A legagresszívebb allergén hazánkban a parlagfű, de ennek virágzása még odébb van, a gyomnövény augusztusban és szeptemberben szórja a polleneket.