Kora délutántól a környék kulturális csoportjai szórakoztatták Győrváron a Birkás Pálinka Fesztivál résztvevőit. A színpadon egészen hajnalig egymást követték a fellépők, és a pálinka kóstolás is folyamatos volt.
A Birkás család 4. alkalommal rendezte meg Győrváron a pálinka fesztivált, amelyhez nem csak szórakoztató programok kapcsolódnak, hanem helyi termék- és kézműves kirakodóvásár is.
Birkás István
Megmutatjuk, hogy milyen pálinkát főzünk, hogy készül a pálinka, és ez természetesen kóstolható.
Birkásné Méhes Éva
Minden évben kiválasztunk egy adott gyümölcsöt, és az lesz a fesztivál pálinkája. Az első volt a vilmoskörte, a második a kajszibarack, a harmadik a fürtösmeggy. A mai napon pedig az almapálinka az, amiről szól a rendezvény.
A szervezők célja, hogy népszerűsítsék a pálinkát és annak kulturált fogyasztását. Zsigó Róbert államtitkár köszöntőjében elmondta, a magyar gyümölcsből főzött valódi pálinka fontos része a magyar kultúrának.
Zsigó Róbert államtitkár
Aki ezen dolgozik: gyümölcsöt termeszt, pálinkát főz belőle, és még ilyen fesztivált is szervez, az megérdemli a köszönetet, hiszen olyan dolgot tesz, ami a nemzeti kultúra szempontjából nagyon fontos, hiszen a pálinka nemzeti érték.
A IV. Birkás Pálinka Fesztiválon idén is több ezren vettek részt.
A fesztiválon hirdették ki a Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlatverseny kereskedelmi főzdékre vonatkozó eredményét is. A versenyen a házigazdáki több kategóriában is érmet szereztek.