Hírek

Január elsejétől megváltozik az oktatási rendszer Magyarországon

2012. október 09., 17:39

A szakiskolák teljesen állami kézbe kerülnek, míg az általános iskolák, alapfokú művészetoktatási intézmények és gimnáziumok működtetője az önkormányzat marad. Bár a rendszer még kiforratlan, a város vezetése abban bízik, hogy a diákok és a szülők nem éreznek majd semmit az átalakulásból.

Január elsejétől megváltozik az oktatási rendszer Magyarországon

Megkezdődött a nyílt napok szezonja, ma a Teleki Blanka Középiskolában tanulható szakmákkal ismerkedhettek a nyolcadikosok és szüleik.

Szabó Blanka
"Nekem az édesanyám is fodrász, és én is fodrász szeretnék lenni."

Szabó Imréné
"Szeretnénk, ha szakmát tanulnának, mert ez a jövő. Van nekem kétdiplomás gyerekem, aki munkanélküli, és már ezért is szeretném, ha inkább szakmát tanulnának."

A jövő tanévben közel 100 diákot vesznek fel, két szakközépiskolai és egy szakiskolai osztályt indítanak. A képzési kínálat a gazdasági igények változása miatt átalakult. Újraindul például a cipőipari képzés, ami biztos munkahelyet jelenthet a fiataloknak. A Teleki január elsejétől állami irányítás alá kerül, ugyanakkor az Oladi ÁMK két általános iskoláját továbbra is az önkormányzat működteti majd.

Rettegi Attila - igazgató, Oladi ÁMK
"4-5 év távlatában valószínű, hogy megyénként 1-2 szakképző centurmot hoznak majd létre, tagintézményes formában. Azt gondolom a Telekinek ebbe a struktúrába kell majd bekapcsolódnia. Én ezt sajnálom, meg itt a Telekiben mindenki, de ez lesz a racionalitás, de hogy mikor, az még kérdéses."

A városvezetés együttműködést tervez az új fenntartóval a szakképzés területén.

Molnár Miklós - alpolgármester
"A városnak nyilván az az érdeke, hogy ugyanúgy rászt tudjon venni ebben, és formálni tudja a helyi szakképzést, hogy az megfeleljen a helyi gazdaság érdekeinek, nyilván ehhez kell a másik fél, hogy lehessen normális párbeszédet folytatni."

Az általános iskolák és gimnáziumok fenntartója az állam, működtetője az önkormányzat lesz. Az állam felügyeli a pedagógiai szakmai munkát, és fedezi az ezzel kapcsolatos kiadásokat, például a tanári béreket.

"Magának az épület fenntartásának a költségei továbbra is az önkormányzatot terhelik, tehát a pedagógiai szakmai munkán kívül minden más feladatot az önkormányzat fog ellátni."

Az alpolgármester azt is elmondta: a város ennek megfelelően próbálja alakítani a jövő évi költségvetést. A feladatok átrendeződése azonban érdemi megtakarítást nem jelent.