Hírek

Januártól a polgármesteri hivatalhoz tartozik majd a közterület-felügyelet

2019. november 14., 14:56

Átszervezik a közterület-felügyeletet, a társaság januártól a polgármesteri hivatalhoz tartozik majd. Az új városvezetés ügyfélbarátabb ügyintézést vár az intézkedéstől, a jobboldali ellenzék azonban nem ért egyet a döntéssel.

Januártól a polgármesteri hivatalhoz tartozik majd a közterület-felügyelet

Ebbe az Ady téri irodába futnak be a szombathelyi térfigyelő kamerák képei, városszerte 71 ilyen berendezés pásztázza az utcákat, tereket. A közterület-felügyelet jelenleg még önálló szervezetként működik, azonban január elsejével a polgármesteri hivatalhoz tartoznak majd - így határozott az új városvezetés.

Horváth Soma - alpolgármester
“Szemléletváltást szeretnénk a közterület-felügyelet működésében. Szerintem ez nem titok, mert az elmúlt öt évben folyamatosan beszéltünk erről, többek között egyébként én magam is, körzeti képviselőként. Ügyfélbarátabb közterület-felügyeletben gondolkodunk, nem a büntetési tételek növelése, hanem a szombathelyieknek a segítése lenne a cél. Gondolok itt fogalomirányításra több helyen, például iskolák, óvodák esetében. És igen, több közterületi gyalogos járőrözésre  gondolok itt.”

Az új testület első rendes közgyűlésén, az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításakor tárgyalta az átszervezést. Eszerint a polgármesteri hivatal általános hatósági ügyeivel foglalkozó osztálya alá tartozik majd a felügyelet, külön irodaként. A döntéssel nem értett egyet a Fidesz-KDNP frakció, szerintük annak nincsenek szakmai indokai.

Illés Károly - frakcióvezető
“Szombathely közbiztonsága országos szinten is kimagasló, talán a legjobb az országban. Természetesen köszönhető ez az itt lakóknak, de nem utolsósorban egyébként a rendvédelmi szerveknek, ezen belül is a közterület-felügyeletnek is. A közterület-felügyelet 1996 óta működik jelenlegi formájában, soha semmilyen pénzügyi vagy egyéb szabálytalanság feltárásra nem került. A működése ahogy előbb is említettem, kifogástalan volt az elmúlt években is.”

Illés Károly szerint eddig sem a bírságolás volt a fő cél. Úgy véli, a gyors reakciókat igénylő közterület-felügyeleti munka nem illeszkedik a bürokratikus hivatali struktúrába. Idetartoznak ugyanis a gyepmesteri és a mezőőri feladatok is, amelyek különösen nagy rugalmasságot kívánnak meg.