Hírek

Januártól börtön járhat az illegális hulladéklerakásért

2020. december 08., 18:57

Az egy tonnát meghaladó mennyiség után három évet, veszélyes hulladékért pedig akár öt évet is kaphat az elkövető. De szigorúbban büntetik a szabálysértőket is egy törvénymódosítási javaslat szerint. Ez azt is tartalmazza, hogy a településeken az italcsomagolás visszaváltására gyűjtőpontokat állítanának fel.

 

Januártól börtön járhat az illegális hulladéklerakásért

Kibelezett hűtőszekrény, autógumik, gépkocsialkatrészek, bútorok, ruhaneműk és háztartási hulladék tömkelege – hatalmas kupacokban gyűlik újra és újra a szemét a Vépet és Táplánszentkeresztet összekötő földút mentén. (8.08) Egy komplett autó, amit egy héttel korábban még a településen láttak, mostanra itt, az árokban kötött ki. Egy falubeli azt mesélte, naponta szerelnek le róla valamit. Ami használható, már eltűnt róla. Sokan járnak erre sportolni, kutyát sétáltatni, a szemét miatti felháborodásukat a közösségi oldalakra feltöltött fotóik jelzik.

A jegyző azt mutatja, több éves önkormányzati aktája van a táplánszentkereszti szemétnek. Nyár végén döntöttek arról, bekamerázzák a területet, de ehhez Vép partnerségét is kérték.

Családi Anita – jegyző, Táplánszentkereszt
„Reményeink szerint támogatni fogja, hogy Táplánszentkereszt és Vép felől is bekamerázzák ezt a területet és akkor az idejövő-menő autókat, ha szeméttel jön, üresen távozik, könnyebben felderíthetnénk. Bízunk abban, ha ez megvalósul, lesz visszatartó ereje. főleg, ha a pályázatunk nyertes lesz, akkor pedig rendet is tehetünk.”

Táplánszentkereszt saját erőből nem bírja megszüntetni a folyamatosan újratermelődő illegális hulladéklerakót, ezért 100 m3 felszámolásának támogatására pályáztak a „Tisztítsuk meg Magyarországot!” országos programban.

Ez pedig már Szombathely: a bogáti fasornál törmelék és zöldhulladék tornyosul. A Gyöngyöshermán-Szentkirály városrész is csatlakozott a Vigyázzunk együtt Szombathelyre programhoz, amelynek keretében több szemétszedő akciót is szerveztek.

Tóth Kálmán – önkormányzati képviselő
„Sajnos számos ilyen helyszín van itt a déli városrészen a mai napig is. Tavaly többet felszámoltunk, meg vadkamerákat is helyeztünk el több helyen itt a területen, Szentkirályon meg Bogáton is. Ettől függetlenül nem tudjuk egyszerűen kiírtani.”

Tóth Kálmán szerint Szombathelyen a kamerákkal és a tettenérésekkel eredményes volt az illegális hulladéklerakók elleni küzdelem, mégis indokoltnak tartja a januári törvénymódosítást, amely az eddiginél szigorúbban bünteti az ilyen típusú bűncselekmények és szabálysértések elkövetőit.