Hírek

Javában tart a közvilágítás megújítása Szombathelyen

2019. május 23., 12:57

9500 darab régi nátrium lámpatestet cserélnek LED-es technikára. A fejlesztéssel hosszú távon jelentős összeget spórol a város, még úgy is, hogy a csere 1,4 milliárd forintba kerül. A lakosság azonban nem elégedett maradéktalanul.

Javában tart a közvilágítás megújítása Szombathelyen

A Fő tér környékének kivételével Szombathely teljes területén lecserélik a lámpatesteket. Háromnegyedével már végeztek. Az emberek véleménye megoszlik: sokan úgy tapasztalják, hogy az új lámpák fényereje jóval kisebb, mint a régieké.

Nagy Ferenc
"A lámpák cseréjét jónak tartom, mert anyagilag a városnak ez biztos, hogy kedvező, csak a beállítással van probléma, sajnos csak a felezővolnalig lehet szuperül látni a másik járdán."

Schülecz Lászlóné
"A régiek jók voltak, lecserélték az egészet, azóta azon az oldalon van valami fény, a fiam este sötétben ül be az autóba, én meg ha kikísérem, akkor tapogatok."

Míg a prizmabúrás nátriumlámpák szórt fényt adtak, a LED koncentráltabban világít. A színhőmérséklete is más: a régi lámpák barátságos, sárga fénye helyett hidegebb, fehér fényt bocsát ki.

Nagypál Tibor - okl. villamosmérnök
"Nem csak ott biztosítottak világítást, amire az előírások vonatkoznak, az úttestre, járdára, hanem házfalakon is, rengeteg volt a fényszennyezés, azok a szórt fények, amik mindenhoivá eljuttatták ezt a megvilágítást, ezek szűnnek most meg. Ezek a LED-lámpák jó koncentráltan világítanak, meghatározott karakterisztikával rendelkező területekre világítanak."

A cserére azért van szükség, mert a régi lámpákat már nem gyártják, meghibásodás esetén nehézkes a pótlásuk. Ezen kívül a LED-es technika energiatakarékos. A fejlesztés 1,4 milliárd forint értékű lízing-konstrukcióban valósul meg, az utolsó részlet megfizetését követően kerülnek az új lámpatestek az önkormányzat tulajdonába.

Illés Károly - alpolgármester
"A város 8-10 éven keresztül éves szinten kb. 100 millió forintos megtakarítást fog tudni elérni, természtetesen jelen értéken, nem tudjuk, hogy az áram merre fog változni, felhetően nem olcsóbb lesz, tehát ha az áram drágul, még nagyobb megtakarítást fog tudni eszközölni a város."

Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy folyamatban lévő beruházásról van szó, a beállítások nem véglegesek. Ahol szükséges, módosítják a lámpák dőlésszögét és fényerejét. A csere ideje alatt előfordulhatnak üzemzavarok és szolgáltatási szünet.