Hírek

Javában tart a szilvaszezon

2017. szeptember 21., 13:58

Van, ahol szedd magad akciókat hirdetnek a gyümölcsösökben. Így olcsóbb és persze frissebb is az áru. Országosan a fagyok, később a jég és a szél okozta károk miatt hiány van a szilvából, Vas egyes területein viszont rekordtermés mutatkozik.

Javában tart a szilvaszezon

Fürtökben lóg a szilva a fákon ebben a vashegyi gyümölcsösben, alig bírják el az ágak a hatalmas terhet. Ez a bőtermő fajta Németországból származik, a kártevőkre is kevésbé érzékeny. A rekordtermés viszont nem csak a fajtaválasztásnak köszönhető, mondja a gazda.

Árva Pál - gazdálkodó
Szerencsére az ültetvényeink olyan helyen vannak, ahol lefolyik a fagy, tehát tavaszi fagyunk nem nagyon volt, a téli fagy a szilvát nem nagyon bántja. Úgy gondolom, hogy ez talán a jó területmegválasztásnak köszönhető. Időjárás szempontjából talán egy nagy viharunk volt.

Az időjárás nem volt ilyen kegyes az ország, sőt a megye más területein, így hiány van szilvából.

Géppel rázzák le ezen a 30 hektáros ültetvényen a gyümölcsöt a fáról, egyetlen szem sem megy kárba. A fák alá pedig fóliát terítenek, így a szorgos kezek könnyebben összegyűjtik a termést, és nem is ütődik meg a gyümölcs. Feldolgozó üzemekbe szállítanak, de kisebb tételekben aszalni, lekvárnak vagy éppen pálinkának is viszik.

Árva Pál - gazdálkodó
A szilva idáig mindig mostohagyümölcs volt, nagyon nyomott, nagyon rossz áron tudtuk eladni. Ez az első év, amikor úgy gondolom, hogy reálisan értékelik a helyét. Egyébként a gyümölcsök közül az egyik legjobb gyümölcsnek tartom beltartalmi és minden szempontból.

A családi gazdaság vaskeresztesi, felsőcsatári és horvátlövői ültetvényein sokfajta szilvát termesztenek, így náluk a szilvaszüret már június elején megkezdődött, és várhatóan szeptember végéig tart.