Hírek

Javában tart a Szombathelyi Képtár és az egykori Éva-malom felújítása

2020. február 20., 13:21

Szigetelési munkák folynak a képtár tetején és homlokzatán, a szomszédos épületet pedig a Schrammel-életmű befogadására alkalmas kiállítóhellyé alakítják. A vissza nem térítendő uniós támogatásból megvalósuló beruházások várhatóan őszre fejeződhetnek be.

Javában tart a Szombathelyi Képtár és az egykori Éva-malom felújítása

Dolgozik a kivitelező az egykori Éva-malomban.

280 millió forintból újul meg az épület. Átalakítják és szigetelik a homlokzatot, új nyílászárókat építenek be. Cserélik a belső terek burkolatait, és áthelyeznek néhány falat. A földszinten kap helyet Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész 111 alkotása, amit tavaly szülővárosának ajándékozott.

"Az alsó szintje az Éva-malomnak erre abszolút alkalmas lesz, múzeumpedagógiai programokkal, worshopokkal, amit eddig a múzeum nem csinált, hogy kicsit nyissunk a most élő szombathelyi művészek irányába."

A múzeumigazgató szerint az apró ablakok és a klimatikus viszonyok miatt az egykori malomépület ideális kiállítótér lesz. Nemcsak a kerámiagyűjtemény kap itt helyet, hanem időszaki tárlatokat is szerveznek majd kortárs alkotók műveiből. A megnyitót októberre, a művész születésnapjára szeretnék időzíteni.

A szomszédban folyik a képtár felújítása is. Szigetelik a tetőt - ez volt a legsürgetőbb feladat, mert beázott az épület. Nagyobb esőzések után többször ideiglenesen be kellett zárni az állandó és időszaki kiállításokat, mert az esővíz megjelent a helyiségekben, veszélyeztette a műtárgyakat és zárlatot is okozott.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"A mostani munkálatok alapvetően a tető szigeteléséről szólnak, és a külső homlokzati köveknek a kicseréléséről. Ezek is 30 évesek voltak, elöregedtek, lepotyogott a mészkőborítás, ez kicserélésre kerül."

Nemcsak a külső burkolatot cserélik le, hanem alatta a szigetelést is, dupla réteget kap a homlokzat, így a múzeum spórolhat a rezsiköltségen. Belül egyelőre nem lesz jelentősebb változás, új világítást telepítenek a kiállítóterekbe és kifestik a helyiségeket. A fűtésrendszer és a klímatechnika felújítására ebben az ütemben nem volt lehetőség.

Horváth Attila - alpolgármester
"Teljes képtár-rekonstrukció megközelítőleg 1,4 milliárd forint, ebből csak a kivitelezés közel 850, egészen pontosan 838 millió forint."

A felújítás várhatóan novemberig tart. Az első nagy kiállítás jövő júniusban a Textiltriennálé lesz.