Hírek

Javában tart az aratás Vas megyében

2018. július 11., 13:32

Az időjárás miatt a szokásosnál korábban elkezdték a betakarítást. A termés a vártnál kevesebb, de jó minőségű lesz - mondják a szakemberek.

Javában tart az aratás Vas megyében

"Ezért kell sietni a repce  betakarításával, mert ez nagyon könnyen tud pattanni, egy komolyabb vihar és gyakorlatilag már fele ki is pörgött."

Marlovics Norbert azt mutatja, hogy a növényt megdöntötték a júniusi viharok, ezeken a táblákon helyenként szinte a földről kell felszednie a gépeknek a repcét. Az utóbbi hetekben pedig a szárazság okoz problémát, ezért sietni kell a betakarítással. A megyében a repce nagy részét már learatták, a termésátlag hektáronként 3,1 tonna körül alakul.

Az őszi búza harmada már a magtárakban van, eddig 5,4 tonnányi a hektáronkénti eredmény, ami elmarad a várttól.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
“Mivel a két említett növény őszi vetésű növények, így az időjárás már ősszel hatással volt rájuk. De azt mondhatjuk, hogy kora tavaszig rendkívül kedvező időjárás volt mindkét növény számára. Rekordtermésekre számítottunk, de aztán az áprilisi aszály minden reményeinket szertefoszlatta.”

Vas megyében összesen 145 ezer hektárnyi területet művelnek a gazdák. Ebből 40 ezer hektáron búza, 26 ezer hektáron repce, 9 ezer hektáron pedig őszi árpa terem. Utóbbi aratásával végeztek először a gazdák. A termésátlag 5,1 tonna lett.

Marlovics Norbert - mezőgazdasági vállakozó
“Őszi árpával kezdtük el kb. 3 hete az aratást, amit el lehet mondai az őszi árpáról, hogy  a hektoliter súlyok, tehát a kiteltsége a szemnek nem lett tökéletes az áprilisi aszály nagyban negatívan befolyásolta. A szemlék által előrebecsült  6-7-8 tonnás átlagok helyett lett 5-7 tonna. Tehát azt el lehet mondani, hogy 10-15 %-os veszteséggel számolunk a becsülthöz képest.

Európa több országában még rosszabb a helyzet az aszályok miatt: a terméshozam sok helyen elmarad a várttól. Ez hatással van a hazai felvásárlási árakra is. A  búzáért és a repcéért is több pénzt fizetnek, mint tavaly.