Hírek

Javul a foglalkoztatási helyzet

2011. április 20., 15:41
Javul a foglalkoztatási helyzet Vas megyében, tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek száma. Jelenleg 10 620 álláskeresőt tartanak nyilván, háromezerrel kevesebbet, mint tavaly ilyenkor. A foglalkoztatás növekedésének oka a szezonális munkák beindulása és a nagy cégek kapacitás-növekedése. További 2600 fő számára nyújt munkalehetőséget a közfoglalkoztatási program Vas megyében.
Javul a foglalkoztatási helyzet

Ausztriában 75 százalékos a gazdasági aktivitás, míg idehaza csak 55, így van még hová fejlődni - kezdte a mai sajtótájékoztatót Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Vas megyében jelenleg 9,1 százalékos a munkanélküliségi ráta, ez komoly javulás a tavalyi 11,4 százalékhoz képest. A foglalkoztatók közel 1300 új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központnak.

Rimányiné Somogyi Szilvia - igazgató, VMK Munkaügyi Központja
"Ha megnézzük a bejelentett álláshelyek számát, meghatározó része az iparból érkezik, ez jelzi, hogy a gazdaság elindult."

A tartós, egy évet meghaladóan nyilvántartott álláskeresők száma Vasban 2868 fő. Közfoglalkoztatási program segíti visszatérésüket a munkaerőpiacra, melyre közel 500 millió forintos keret áll rendelkezésre a megyében.

Rodler Tamás - igazgató-helyettes, VMK Munkaügyi Központja
"A kis önkormányzatoknál jellemzően településrendezési feladatokat látnak el, de jó példa volt korábban intézményfelújításra, volt ahol az adminisztrációba is bevonták őket. Városokban egészségügyi intézményekben is munkát tudnak adni az embereknek."

A munkaügyi központ adatai szerint az első negyedévben főleg mérnököket, adminisztrátorokat, gyártósori összeszerelőket és varrónőket kerestek a munkáltatók. A minőségi munkaerő hiánya továbbra is probléma, amit tovább súlyosbíthat, hogy május elsején megnyílik az osztrák munkaerőpiac - mondják a szakemberek. A magasabb bérért ugyanis várhatóan sokan inkább Ausztriában vállalnak majd állást.