MNB - 2
MNB

Hírek

Jazztől hangos Szombathely

2016. június 23., 08:43

Reggie Johnson, Alvin Queen, Lurrie Bell – néhány név azok a híres előadóművészek közül, akik fellépnek a kedden kezdődő Lamantin Jazz Fesztiválon. A gazdag zenei palettát felvonultató nagyszabású művészeti rendezvény szervezéséhez idén az önkormányzat 10 millió forinttal járult hozzá.
    

Jazztől hangos Szombathely

A Szentpáli Rolanddal kiegészült Loop Doctors koncertjével rajtolt el az idei Lamantin Jazz Fesztivál a kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező Bartók teremben. A kezdetben egy estét betöltő, néhány koncertből álló esemény mára egyhetes, táborral és kísérő rendezvényekkel kiegészült programmá nőtte ki magát.

Tímár Péter - szervező, elnök, Improvizatív Zeneműhely Egyesület
"Ez az ország leggazdagabb jazz fesztiválja és a gospeltől egészen a modern jazzig mindenféle műfaj megtalálható. Azt hiszem, hogy bárki, aki szereti az improvizatív műfajokat, akár a gospelt, a bluest, a jazzt, az biztos, hogy talál magának itt kedvére valót."

Szombathely immár 17. alkalommal ad otthont a Lamantin Jazz Fesztiválnak és a hozzá szorosan fűződő improvizációs tábor is már 14 éves múltra tekint vissza, ahol neves zenész-tanárok oktatják a fiatal muzsikusokat. Idén 120-an jelentkeztek a táborba.

Márkus Tibor - művészeti vezető, improvizációs tábor 
“A jól bevált mag köré mindig gyűjtünk friss tanárkollégákat is. Továbbá a tanársegédeink is vannak, a zeneművészeti egyetemről, akiknek kreditszerzésnek is minősül az itt végeztt tevékenység.

A város életében jelentős ez a fesztivál, hiszen ekkor Szombathelyre figyel a hazai jazzélet színe-java.

Puskás Tivadar - polgármester
"A fesztivál során 15 koncertet adnak a zenészek, akik ha jól számoltuk, akkor olyan ötvenen vannak."

A fesztivál szervezői nem feledkeztek meg Szent Márton születésének jubileumi évfordulójáról sem, éppen ezért a segítés szellemében adományokat gyűjtenek a koncertek alatt, amellyel egy tehetséges rászoruló fiatal zenész tanulását segítik majd.