Hírek

Jégkár a szőlőben

2020. szeptember 15., 19:28

Nyáron még kiváló szőlőtermésre számíthattak a vasi gazdák, az augusztus végi jégverés azonban a kőszegieknek, vaskeresztesieknek komoly károkat okozott. Volt olyan ültetvény, ahol a gyümölcs közel fele tönkrement, a maradékot pedig csak plusz permezéssel tudják védeni a szürke rothadás ellen. A néhol diónyi jég a jövő évi termést is befolyásolja.

Jégkár a szőlőben

„A megütődött szemek már kezdenek beszáradni, de az ott lévő nedvesség még rohadásra hajlamos, sajnos. Most azt szeretnénk, hogy ezt a rothadást késleltessük, amennyire csak lehet.”

Sávosan érkezett a jég augusztus végén. Kampitsék Guba-hegyi ültetvényén a termés nagyjából 20 %-át verte el. A fürtöket eltakaró leveleket az érés miatt már leszedték, így védtelenek voltak a szemek. A legrosszabbkor jött a csapás, mondja a gazda, a közelgő szüret miatt ugyanis komolyabb szereket nem használhatnak a szürke rothadás ellen.

Kampits László - borász
„Egy mintaszüretet hajthattunk volna végre, ha ez a jégeső nem jött volna, de még így is bizakodunk, és a sérült bogyók mellett azért kellő mennyiségben maradtak azért épen bogyók. Úgyhogy gyakorlatilag minden így marad és száraz időjárás következik, tehát kevésbé nedves, akkor még van esély egy jó szüretre, és ezt szeretnénk.”

„Ez most 16-17 fokos volt ez a csepp. Ezt addig folytatjuk, míg el nem éri a kívánt 19-20-21 fokot.”

A zweigelt szüretét szeptember végére tervezik, majd a blauburger és a kékfrankos fajták következnek. Az ideális időpont érdekében folyamatosan mérik a cukortartalmat. A klímaváltozás is érezteti hatását.

Kampits Ernő - borász
„Most könnyedén eléri a 19-20-at, és azzal már elégedettek is vagyunk, hiszen akkor az alkoholtartalom a 12-13,5 %-os, már majdnem soknak is mondható, mert a könnyed borokat újabban jobban szeretik, tehát a rosé boroknak valót korábban le fogjuk szedni, akár egy 18-19 mustfokkal is.”

A jégverés után az ecetmuslicák és a seregélyek is komoly veszélyt jelentenek a termésre. (12.22) Ott jártunkkor csak néhány tucatot láttunk, de ennél sokkal több szokott körözni az ültetvény felett. Ha leszállnának, néhány perc alatt tönkretennék a fürtöket. Ennek elkerülése érdekében seregélyriasztót helyeztek üzembe a gazdák.