Hírek

Jeladósra cserélik a vízórákat

2010. február 17., 10:51
Szombathelyen ma már minden ötödik vízóra alkalmas a távleolvasásra. Az új rendszer előnyét a lakók is élvezik, hiszen akkor is pontos összegről érkezik a számla, ha a leolvasás időpontjában épp nem tartózkodnak otthon - nincs szükség tehát fogyasztás-becslésre. Egy vízóracsere költsége közel 20 ezer forint. Ezt viszont nem a fogyasztó, hanem a szolgáltató fizeti.


 
A VASIVÍZ szolgáltatási csoportvezetője megmutatta, hogy a műszerrel miként tudják már az utcáról leolvasni az aknában lévő, jeladóval ellátott vízórát. Kovács László azt mondja, a jeladó beszerelése és meghibásodás esetén a javítása sem a fogyasztó pénztárcáját terheli, a költségeket a szolgáltató állja. A lakóknak a távleolvasással kapcsolatban sincs feladata. Egyik házban évek óta jeladós mérőóra működik. A tulajdonos szerint kézzel fogható előnyei vannak.

Balaton Gáborné
"Így pontosabb, a számla úgyis együtt érkezik, de nem jelent gondot nekik sem így és pontosabb is a mérés, plusz munkát nem jelent."

A zanati városrészen már az összes vízórát lecserélték távleolvasósra. A város 12 ezer vízórájából 2400 már ezzel a módszerrel mérhető.

Székely Zsolt - vízhálózati üzemvezető, VASIVÍZ ZRt.
"2005 ben kezdtük el, legelőször a Fő tér közületeit cseréltük le, Zanaton és Gyöngyöshermánon is túl vagyunk."

Az üzemvezető elmondta: folyamatosan cserélik a berendezéseket, most a déli városrész utcái következnek. Ha az eddigi ütemben haladnak, akkor nagyjából 10 év kell az összes vízóra cseréjéhez, de a szolgáltató tervei szerint a jövőben felgyorsul a munka, és előbb is végezhetnek.