MNB
MNB - 2

Hírek

Jelképes ezer forintért megvásárolhatóak a Székesegyház felújítása során talált szögek

2012. január 19., 16:04

Az épületet 1945-ben bombatámadás érte, ekkor a tetőzet nagy része megsemmisült. A szentély feletti rész azonban épen maradt, itt találták meg a munkák során a kézzel kovácsolt szegeket. A befolyt összeget a további renoválásra fogják fordítani.

Jelképes ezer forintért megvásárolhatóak a Székesegyház felújítása során talált szögek

A Székesegyház tetőszerkezetének felújításáról készültek ezek a felvételek még tavaly októberben. A munkák húsvétkor kezdődtek el, mert a tetőzet nagyon rossz állapotban volt. A nagy részét egyszer már fel kellett újítani, mert 1945 márciusában bomba esett a templomra. A szentély felett található rész viszont ép maradt, itt találták a kézzel kovácsolt szögeket - mondja a szombathelyi megyéspüspök.

"Most, amikor a gerendákat meg kellett erősíteni, ileltve a szarufákat, ott a lécek, szarufák összeilleszkedésénél találtunk ezekre a gyönyörű, míves kovácsoltvas szögekre."

Ilyen szögeket találtak a felújítások során. Ezeket jelképes áron, ezer forintért meg lehet vásárolni, a befolyt összeget pedig a további munkákra fordítják. A tető és az oldalfalak már elkészültek, most a homlokzatot és a tornyokat szeretnék renoválni.

Dr. Veres András, megyés püspök
"Egyrészt a homlokzat, hogy akkor egységesen a felület széppé legyen téve. Másrészt pedig belül a torony talán kevesen tudják azt, hogy a z északi toronyból a kőlépcsőket körülbelül másfél emelet szinten hiányzik a bombatámadás miatt ez beszakadt. illetve a déli toronyban is sok helyen csak alá van dúcolva at eltörött lépcső."

A munkák összesen körülbelül 150 millió forintba kerülnek. A megyés püspök abban bízik, hogy ehhez valamilyen pályázati pénzt is sikerül elnyerniük.