MNB - 2
MNB

Hírek

Jelképes idegen nyelvi könytár

2019. február 21., 15:06

A könyvet ünnepelték szerdán az ELTE szombathelyi campusán. Jelképesen megnyitották az egyetem új idegen nyelvi könytárát, és átadták a diákságnak azt az emlékszobát, amely Pável Ágoston nevét viseli. A gyűjtemény valójában visszatért eredeti helyére, hiszen évekkel ezelőtt innen került át a Berzsenyi téri épületbe.

Jelképes idegen nyelvi könytár

Lezárult az egyetem idegen nyelvi gyűjteményének átköltöztetése. Az intézmény Berzsenyi téri épületének elhagyását követően a campus Forrásközpontjában leltek új otthonra az értékes angol, német, orosz, szlovén, horvát könyvek - hangzott el az ünnepségen.

Horváthné Molnár Katalin - igazgatóhelyettes, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ
"Két nagyon érdekes gyűjteményt is áthoztunk. Az egyik gyűjtemény Hadrovics László könyvállománya, ami nagyon izgalmas és érdekes, nem csak a horvát szakosoknak vagy szlovén szakosoknak, magyar szakosok is bőven tudnak ebben a könyvállományban kutatnivalót találni, és itt állunk ebben a szobában, ez pedig a Pável Ágoston emlékszoba. Ez számunkra különös kötődést jelent."

Pável Ágoston Szombathely jelentős alakja volt. Írói, költői, fordítói, néprajzi, tanári munkásságával ezer szállal kötődött a városhoz és szlovén gyökereihez. Lánya, Pável Judit mesélt az emlékszoba berendezéseiről: arról az íróasztalról, ahol édesapja megannyi tudományos munkát készített és kutatott, valamint a szekrényről és a benne lévő könyvekről, amelyek révén Pável Ágoston szellemisége tovább él az utódnemzedékek körében.

Pável Judit
"Örülök, hogy ide kerül most a fiatalság körébe ez a kiállítás és az ő emlékeinek egy része. Hadd tanuljon belőle a fiatalság, hogy hogyan kell tanulni, dolgozni, kitartani, megküzdeni az élet nehézségeivel."

Az intézmény rektorhelyettese a Pável-hagyaték örököseinek és az egyetem összefogásának sikereként jelölte meg az emlékszoba kialakítását és a régióban egyedülálló idegen nyelvi könyvtár kialakítását.

Németh István – rektorhelyettes, ELTE Savaria Egyetemi Központ
"Megpróbáljuk azt a szellemi környezetet megteremteni a hagyatéknak, amely méltó a hagyaték nagyságához és ezt ötvözzük a mi központunknak, a Savaria Egyetemi Központnak a reinkarnációjával, amelyben a Berzsenyi-brandet visszahozzuk, a pedagógusképzést. Maga Pável Ágoston is tanár volt, nem is akármilyen."

A rektorhelyettes kitért arra is, hogy a 2019-20-as tanévben ünnepli majd a szombathelyi felsőoktatás fennállásának 60. évfordulóját. Az egyetem munkatársai már készülnek a jubileumi programsorozat szervezésén.