Hírek

Jelzőrendszer is védi a Szombathelyi Székesegyházat – dr. Székely János a biztonsági intézkedésekről

2019. április 16., 23:35

A párizsi Notre-Dame-ban hétfő este pusztító tűz kapcsán arra kértük meg dr. Székely János megyéspüspököt, hogy mutassa be a Szombathelyi Televízió nézőinek és sztv.hu látogatóinak, hogy a Szombathelyi Székesegyházban milyen óvintézkedésekkel igyekeznek megelőzni a hasonló katasztrófákat.   

 

Jelzőrendszer is védi a Szombathelyi Székesegyházat – dr. Székely János a biztonsági intézkedésekről

-     A Szombathelyi Székesegyházban évek óta üzemel egy tűzjelző-rendszer, ami közvetlenül  a helyi tűzoltókat riasztja, akik azonnal tudnak reagálni és pár perc alatt a helyszínre érnek – válaszolta riporterünk érdeklődésére dr. Székely János. -  Minden évben ellenőrzik a szakemberek a berendezéseket, az épületben pedig több helyen is vannak poroltók. Bízunk abban, hogy sohasem kell használni ezeket. A legutolsó nagy katasztrófa az 1945-ös nagy bombázás volt, azóta egyre szépül a Székesegyházunk. A nagy kapukkal és oldalbejárattal is bíró épületnek megvan a szakszerű kiürítési terve is. Az ember egy rendkívüli helyzetre természetesen nincsen teljesen felkészülve, de mind nálunk, mind a tűzoltóságnál megvan a megfelelő eljárási rend, hogy a mi a teendő vészhelyzet esetén, a tűzoltók pedig gyakorlatokon ismerik meg a Székesegyház sajátosságait.
 

-    Ami különbség a francia helyzethez képest, hogy Franciaországban az 1905-ös törvény alapján a legtöbb templom állami tulajdonban maradt, csak az ezután, egyházi pénzből emelt épületek kerültek az egyház birtokába. A Notre-Dame is az előbbiek közé tartozik, az állam intézi a felújításokat is, lehetett olvasni, hogy talán nem mindig a legnagyobb intenzitással és talán nem a leghelyesebb módon. Talán azt is lehet mondani, hogy itthon a saját épületeinknek - mivel bennük élünk és tisztában vagyunk a fontosságukkal - jobb gazdái vagyunk. Mindenesetre nagyon örülünk annak, hogy Magyarországon a templomok a sajátjaink, és ilyen módon tudjuk ezeket szeretni és megóvni.