Hírek

Jobbik: Egymillió hektár magyar termőföld külföldi kézen

2012. április 19., 17:52

Jobbikos leleplezés és elszámoltatás a Vas megyei zsebszerződések ügyében címmel tartottak ma sajtótájékoztatót a párt képviselői. Elhangzott: a megyei földvédelmi bizottság folyamatosan vizsgálódik, jelentésüket pedig az országgyűlés mezőgazdasági bizottságához is eljuttatják.

Jobbik: Egymillió hektár magyar termőföld külföldi kézen

70 oldalnyi cégkivonat- és tulajdonilap másolatot kaptak kézhez az újságírók a sajtótájékoztatón. Az adatok a Jobbik szerint azt bizonyíthatják, hogy az Őrségben több ezer hektár termőföld kerülhet külföldi tulajdonba, ha lejár a földvásárlási moratórium. Bana Tibor országgyűlési képviselő elmondta: a zsebszerződések tipikus formája, hogy magyar strómanok közreműködésével jelzálogjogot alapítanak a földeken.  

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom határozott álláspontja, hogy a magyar termőföld magyar kézben tartása az egyik legfontosabb nemzetstratégiai törekvés a jövőre nézve."

A tudomásukra jutott információkat éppen ezért eljuttatják az adóhivatalnak, az ügyészségnek és az elszámoltatási kormánybiztosnak. A  visszaélésekről az országban elsőként Vas megyében megalakult Földvédelmi Bizottság gyűjtött adatokat. A jelentés, amely megoldási javaslatokat is megfogalmaz, ma készült el - mondta Rába Kálmán megyei képviselő.

"Ez a lavina -bízom benne-, hogy el fogja söpörniazokat az embereket, akik rossz szándékkal érkeztek Magyarországra, illetve az céljuk, hogy  a termőföldet csak birtokolják."

Magyar Zoltán, a Jobbik szakpolitikusa az állami földbérletek visszáságairól, az oligarchák vitatható földszerzéséről is beszélt. Hangsúlyozta: a problémával rendszeresen foglalkozik a parlament mezőgazdasági bizottsága is.

"A kormánypárti többség is elfogadta a Jobbik javaslatát, ami a külföldiek zálogjog alapítási jogát megtiltaná a termőföldekre."

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Jobbik szándéka a szerződések felülvizsgálása és a földtulajdon visszajuttatása a helyi családi gazdálkodónknak.