Hírek

Jogosít-vény

2011. január 20., 10:01
Hónapokba telhet a jogosítvány meghosszabbítása a januártól életbe lépett módosítások miatt. Eszerint ugyanis egyes krónikus betegségben szenvedőknek szakorvosi vizsgálat is szükséges a vezetői engedélyhez. Akinek több egészségügyi problémája is van, annak 4-5 szakrendelésre is el kell mennie. Van, ahol 2-3 hónap az előjegyzési idő.
Jogosít-vény

A Rumi úti orvosi rendelőben ma a rendelési idő után is voltak még betegek. Naponta több mint százan keresik fel itt a háziorvosukat. A jogosítvány megszerzésének szigorítása miatt még több pácienst kell majd ellátniuk az itt dolgozóknak.

Dr. Nagy Éva - háziorvos
"Ez a betegforgalmat náluk is növelni fogja, és a szakrendelőkét is. Valamint probléma lesz, hogy a betegek általában akkor jönnek, ha a jogosítványuk már lejárt."

A szakvélemények beszerzése pedig hosszú időbe telhet. Így előfordulhat, hogy aki nem elég előrelátó, hónapokig nem használhatja autóját. Szakorvosi igazolás kell a jogosítványhoz januártól például az alkoholistáknak, a látás- és hallássérülteknek, az infarktuson átesett, szív- és érrendszeri problémákkal, valamint a cukorbetegséggel küzdő betegeknek.
A Markusovszky Kórház diabetesz-gondozója már így is teljesítőképessége határán dolgozik - mondja dr. Baranyai Marietta adjunktus. A heti három napos rendelési idő sokszor nem is elég, hogy mindenkit ellássanak. A jogszabály-változás miatt viszont most azokat is fogadniuk kell, akik enyhe fokú cukorbetegségük miatt nem inzulinos, hanem tablettás kezelésben részesülnek.

Dr. Baranyai Marietta - adjunktus, Markusovszky Kórház
"Már most látom, ez napi 3-4 plusz beteget jelent. A tablettával kezelt betegeket a háziorvosok gondozzák. Most róluk kellene igazolást kiállítanunk. Olyan betegségről kell véleményt mondani, ami nem egyszeri alkalom."

Az adjunktus szerint ezekről a betegekről felelősséggel csak hosszabb vizsgálat után tudják a jogosítványhoz szükséges igazolást kiállítani. Az új jogszabály azt is előírja a cukorbeteg sofőrök számára, hogy naponta kétszer, plusz vezetés előtt meg kell mérniük vércukor szintjüket. Az ehhez szükséges készüléket és a hozzá tartozó tesztcsíkok beszerzését azonban csak az inzulinnal kezelteknek támogatja a társadalombiztosítás. A háziorvosoknál a jogosítvány kiállítása kortól függően 6.800 és 2.300 forint közötti összegbe kerül. A szakorvosi véleményekért egyelőre nem kell fizetni a kórháznak, pedig az alkalmassági vizsgálatért - a szabályok szerint - kérhetnek térítési díjat.