Hírek

Jogszerű intézkedés, vagy durva rendőri fellépés?

2013. augusztus 27., 18:29

A rendőrség jogszerűnek, a zenészek brutálisnak ítélik a hétvégén, a karneválon történt eseményeket. A Borok utcájából vittek el több zenészt, táncost. Nem rendelkeztek engedéllyel és többszöri felszólításra sem hagyták abba a spontán műsort. A művészek szerint túlzó volt a rendőrség fellépése.

Jogszerű intézkedés, vagy durva rendőri fellépés?

A nyugat.hu internetes oldalon láthatók a hétvégi eseményről készített telefonos felvételek. Az elején a Borok utcájában muzsikáló zenészeket és körülöttük táncolókat látjuk. Később pedig már azt, ahogyan a rendőrség véget vet a műsornak. Volt akit a földre tepertek és ott bilincseltek meg, és látható, hogy volt aki birkózott a rendőrökkel.  

Szommer Ildikó azt mondja: csak engedély birtokában léphetnek fel zenekarok és tarthatnak koncertet. Ezzel a zenészek nem rendelkeztek és többször kérték őket, hogy fejezzék be a spontán műsort.  

Szommer Ildikó, karneváligazgató
Akkor is meg kellett őket erre kérni, hiszen már többen szóltak hogy túl hangos az az esemény ami ott zajlik. És mivel a mi területünkön, de nem általunk szervezett és engedélyezett programról volt szó, ilyenkor mi sem tehetünk mást, minthogy felhívjuk erre a figyelmet.  És több órán keresztül zajlott ez a kérlelés.

Rita egyike volt a spontán fellépőknek. Azt mondja: 10 éve zenélnek a fesztivál alatt. Korábban sem volt engedélyük, de eddig nem volt gond, szórakoztathatták a közönséget. Elismeri, hogy kétszer is kérték őket arra, fejezzék be a zenélést. De arra számítottak, hogy most sem lesz gond. Azt nem is gondolták, hogy ilyen rendőri fellépésre kerül sor.

Skultéty Rita
Egy karnevál alatt 1 évben egyszer úgymond csendháborítást, szabálysértést követtünk el zenével és tánccal, azt nem gondoljuk és nem érezzük jogosnak, hogy akkor 20-25-30 rohamrendőr kell akik ránk rohannak. Egy pillanat alatt. Az tényleg váratlanul ért bennünket. Egyszer csak megjelent rettentő sok rendőr és szó szerint lerohanták ezt a dobos, táncos csapatot. Leteperték őket, bilincsbe vitték el őket.

Rita azt mondja: nem bűnözők és nem drogoztak. Mindannyian elismert művészek: zenészek, táncosok. Brutálisnak tartják a rendőri fellépést, ezért további, jogi lépéseket is terveznek, mondta Híradónknak Skultéty Rita, aki hozzátette: van aki megsérült, munkaképtelenné vált az eset kapcsán, erről látlelet is rendelkezésükre áll. A rendőrség közleményt adott ki, amelyben azt írják: jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint csendháborítás és rendzavarás miatt állították elő a zenészeket és még több személyt. Az ügyben lefolytatott vizsgálat alapján a rendőrök a szükséges mértékig, az arányosság elvének betartásával hajtották végre a kényszerítő eszközök alkalmazását, amelyek személyi sérülést vagy anyagi kárt nem okoztak, áll a közleményben.