Hírek

Jól terem a hibrid kukorica

2014. július 23., 17:55

Rendkívül jó termés mutatkozik Vas megye egyetlen hibrid kukorica ültetvényén, Győrváron. A címerezési munkákat sürgette a nagy hőség, hiszen ilyen időjárási körülmények között szinte berobban a virágzás.

Jól terem a hibrid kukorica

4 sor anyanövény mellett 2 sor apanövény – ilyen vetésforma szerint ültették el a hibrid kukoricát ezen a győrvári ültetvényen. A vetőmag minősége miatt fontos, hogy kizárólag az apanövény porozza be a kukoricát, ezért az öntermékenyülés elkerülése érdekében eltávolítják az anyasorok virágzatát.

"Ha 3-4 leveles állapotban tudjuk csak kihúzni, akkor 30-40 %-os is lehet terméskiesés a végén. Nagyon fontos erre odafigyelni. Nem lehet túl korán kezdeni, és nem lehet túl későn sem."

Ezen a 40 hektáros ültetvényen egy hete kezdték meg a hibrid kukorica címerezését, a nagy hőség miatt azonban sietniük kell a munkával.

Birkás István gazdálkodó
Egyik napról a másikra berobban a kukorica, a címerek kinyílnak. Nekünk ilyenkor alkalmazkodnunk kell. Könnyen lehet, hogy az eddigi 40-ről 120 főre kell felemelnünk a dolgozói létszámot.

Birkás István azt mondja, idén kiváló termésátlagra számítanak, ehhez viszont rendszeresen öntöznek, és a kártevők ellen is folyamatosan védekezniük kell. Ennek ellenére itt is megjelent a moly és a kukoricabogár. A vetőmag kukorica termelésnek nagyon szigorú szabályai vannak, ezek betartását a termeltető cég munkatársai folyamatosan ellenőrzik.