Hírek

Joskar-Ola Fesztivál már 21. alkalommal

2019. augusztus 12., 15:22

Főzőverseny, tuning fesztivál, gyerekjátékok és koncertek. Idén 21. alkalommal várta a lakótelep több mint 6 ezer lakóját a Joskar-Ola Fesztivál. A szervező alapítvány jótékony célt is kitűzött: mintegy 2 millió forintot gyűjtöttek a horvát nemzetiségi iskola támogatására.

Joskar-Ola Fesztivál már 21. alkalommal

Nagy volt a nyüzsgés a hétvégén a Joskar-Ola lakótelep házai mögött. Gyerekek és felnőttek is találtak programot a Joskar-Ola Alapítvány által szervezett rendezvényen.

Bakos Ildikó kuratóriumi elnök, Joskar-Ola Alapítvány
Sajnos a mai világban elindult a virtuális világ, mi szeretnénk, hogyha az emberek letennék a telefonokat, számítógépeket, akármennyire is meleg van, lejönnének, beszélgetnének, jól éreznék magukat, hiszen a rendezvény ingyenes.

A szervezők a gyermekes családokra is gondoltak: lehetett pónin lovagolni, körhintázni, kisvonaton utazni és aki akarta, különböző fajátékokkal tehette próbára ügyességét.

Rácz Béla
Én itt lakom a Joskar-Olán, itt lakunk minden, az unokáinkkal úgy döntöttünk, hogy ezen a szép nyári napon egy kicsit ide szórakozni, hadd játsszanak, hadd élvezzék ezt a jó időt, mert aztán lassan kezdődik az óvoda. 11:24

Az árnyas fák alatt bográcsokban főtt a gulyás. Több csapat is nevezett a főzőversenyre, amelyhez a hozzávalókat a szervezők biztosították.

Nagy Lászlóné alelnök, Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
Mikor már majdnem jó a hús, akkor a krumplit meg a csiperkét egybe beleteszem. - Ez mennyiben más, mint amikor otthon készül? - Otthon is így szoktam csinálni, csak ez most nagy tételben van. 07:06

A szombathelyi önkéntes tűzoltók (piros pólóban) már a zsűri előtt megkóstolták, amit főztek, és ez a baráti társaság is alig várta már, hogy az asszonyok végre tálaljanak.

Szalai Ferencné
Attól speciális, hogy raktunk bele friss vargányát, és még egy kis marhahússal feltuningoltuk. 10:17

A rendezvényen a tűzoltók mellett kipakolt a rendőrség is: bűnmegelőzési tanácsokkal fogadták az érdeklődőket. A legtöbben a tuningautókat vették körül: a hangnyomásmérésre voltak kíváncsiak.

Ezen az egyedi tervezésű gokarton a kipufogó hangnyomását mérték, míg más autók a hifi-rendszerüket tették próbára. A rekord meghaladta a 150 decibelt.

Benső Gergő
Mondjuk zenei hangnyomást, … mérünk, kimondottan mély frekvenciát 120 Hertz alatt, tehát bent van egy mélyláda, egy erősítő, egy fejegység, és akkor adunk egy zenét vagy saját zenével, föltekeri a hangerőt és mi azt mérjük. 18:19

A Joskar-Ola Fesztivál egyben jótékonysági rendezvény is volt: különböző cégek felajánlásainak köszönhetően mintegy 2 millió forint támogatást adtak át a szeptemberben induló Horvát Oktatási Központnak, eszközvásárlásra és egy játszótér kialakítására.