MNB - 2
MNB

Hírek

Jótékony nagyasszony és tehetséges festőművész

2018. december 21., 16:07

Jótékony nagyasszony és tehetséges festőművész volt gróf Erdődy Gyuláné gróf Széchényi Emília – tevékeny életét foglalja össze a Szülőföld Kiadó Híres szombathelyi nők sorozatának új kötete. A könyvbemutatót az Erdődy család tagjainak nyughelyét adó Szent Márton-templom szomszédságában, a Látogatóközpontban tartották.

Jótékony nagyasszony és tehetséges festőművész

Jótékony nagyasszony, szenvedélyes festőművész, fiaiért aggódó anya és magánkórházában sebesülteket gondozó ápolónő – Erdődy Gyuláné Széchényi Emília sokszínű portréját rajzolta meg Kelbert Krisztina történész a Híres szombathelyi nők sorozat 19. kötetében. A bemutatón Puskás Tivadar polgármester az eddigi köteteket és szerzőiket méltatta.

Puskás Tivadar polgármester
Azok, akik ezeket a könyveket alkották, jelentős értékeket hoztak mindannyiunk tudomására, mert legyünk őszinték: büszkék vagyunk szombathelyiségünkre, de sok mindent nem tudunk. 13:26

A könyvbemutató helyszíne ezúttal is kapcsolódott a kötet szereplőjéhez, hiszen az Erdődy család több tagja nyugszik a Szent Márton-templom kriptájában – hangsúlyozta a sorozatot szívügyének tekintő Takátsné Tenki Mária bizottsági elnök.

Takátsné Tenki Mária elnök, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
Mindig igyekeztünk ízesíteni a város történetét a bemutatóhelyekkel is. A könyvkötetekhez csatlakozik még a városunkban nagyon sok emléktábla-avatás, amit a kötetek után igyekeztünk rendszeresen megtenni. 17:43

Erdődy Gyuláné életének nagy részét a ma már Burgenlandhoz tartozó Vasvörösváron töltötte – a településen óvodát alapított és a felsőőri járási kórház létrehozásában is szerepet vállalt. A nemesség tehát származásán túl lelkét is jellemezte – fogalmazott az alsóőri Magyar Médiaközpont vezetője, Kelemen László. Csapláros Andrea múzeumigazgató a helyi művészek 1920-as, Kultúrpalotában rendezett kiállítását idézte fel, ahol a grófnő is bemutatkozott képeivel. A festészet mellett a karitatív munkában találta meg hivatását: több egyesületet támogatott pénzzel és önkéntes munkával.

Kelbert Krisztina történész, szerző
A Szombathelyi Jótékony Nőegylet volt, amely munkássága alatt rengeteget számíthatott a grófnőre, a Tuberkulózis Ellen Védekező Vasvármegyei Egyesület, amely a tbc visszaszorítását tűzte zászlajára, ennek az egyesületnek elnöknője is volt a grófnő, ugyanakkor a Fehér Kereszt Egyesület, amely 1910-ben megnyithatta a gyermekkórházat. 01:08

Erdődy Gyuláné festményeiből jövőre kiállítás nyílik Alsóőrön, a Szombathelyi Televízió pedig újabb filmet készít a sorozatban megjelent kötetekről.