Hírek

Jótékonysági ünnepi hangversenyt tart a 100 Tagú Cigányzenekar Szombathelyen

2018. szeptember 18., 14:56

Az advent idejére tervezett koncert bevételének egy részével az Esőemberke Alapítványt támogatják.

Jótékonysági ünnepi hangversenyt tart a 100 Tagú Cigányzenekar Szombathelyen

Nagyszabású kulturális esemény színhelye lesz adventkor a város - erről számolt be sajtótájékoztató keretében az AGORA, a város és a szervezők. A Művelődési és Sportház ad otthont a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjének december 9-én - itt elférnek mindannyian. A zenekar ráadásul különleges koncerttel készül.

Lovay László - alapító, művészeti vezető, Magyar Zenei Kulturális Alapítvány
“Új program. Ez azt jelenti gyakorlatilag, hogy mivel azt mondtuk, hogy kétrészes az előadás, az első részben tradicionális cigány muzsika szólal meg, mellényben, tehát a zenekar a klasszikus felállásban van.”

Ezt a szmokingos előadás követi: komolyzenét, operett- és musicaldarabokat hallgathat meg a közönség. A jótékonysági hangversenyből befolyt összeg egy részét a két évtizedes Esőemberke Alapítvány kapja. A Vas megyei autistákat támogató civil szervezet képviselője elmondta, hogy máris van helye a pénznek.

Nádorné Vörös Ibolya - kuratóriumi elnök, Esőemberke Alapítvány
“A lakóotthonunknak a fenntartási és működési költségeihez mindig van szükség támogatásra, ugyanis az államtól kapott támogatás és a lakók térítési díja nem elegendő a működéshez.”

Emellett már egy hónapja rossz az alapítvány kisbusza, ami a mindennapi teendőkhöz kellene, de a kazáncserék is most zajlanak - mindez hatalmas költség. A szervezők várják külső támogatók, szponzorok jelentkezését is.

Pacsai Gábor - kuratóriumi elnök, Magyar Zenei Kulturális Alapítvány
“A zene a fő prioritás, de fontosnak éreztük azt, hogy a zene jórékony erejével, és összaetartó és összefogó erejével támogassunk más civil szervezeteket is, mind társadalmilag, mind anyagi-pénzbeli forrásokkal is akár. Szerintem ez fontos és nemes cél, nem csak az alapítványunknak, hanem az egész civil társadalomnak is.”

A 100 tagú cigányzenekar Magyarországon évente mintegy fél tucatnyi alkalommal szerepel, inkább a világ más részein - például Amerikában, Kínában és Európában - turnéznak. Ezért is kuriózum a szombathelyi koncert.