Hírek

Jóval korábban kezdődik az allergiaszezon

2020. május 27., 22:25

Amíg 4-5 éve csak a nyár végén volt tetőzés, addig idén már a téli hónapokban is nagy volt a pollenterhelés. Az ökológiai változások hatására az utóbbi években egy időben virágoznak azok a növények, amelyek eddig folyamatosan követték egymást.

Jóval korábban kezdődik az allergiaszezon

A pollenszezon már januárban elkezdődött a mogyoróval, aztán folytatódott a korántermő gyümölcsfákkal, a fűfélékkel, és most csúcson van a nőivarú nyárfa virágzása is. A parlagfű július helyett már tavasszal nagyra nő, helyenként 10-15 centis növényt is találunk.

Skribanek Anna főiskolai tanár, ELTE SEK BDPK Biológiai Tanszék
Összébbcsúsztak a virágzási idők, de ettől még nem változott a növények allergizáló hatása. Az ember ill. a környezeti tényezők viszont megváltoztak. A környezeti tényezőink, a por, a füst, a korom, a légszennyezők azok folyamatosan terhelik az ember immunrendszerét 4,00

Rengetegen szenvednek a megnőtt pollenterheléstől. A szemviszketés, könnyezés, náthás panaszok mellett megnövekedett az asztmás reakciók száma is. A tizenegy éves Lili tavasztól koraőszig szenved az allergizáló pollentől. Tüsszög, viszket és gyakran be is pirosodik a szeme.

Zs-Ródler Katalin
Pár évvel ezelőtt vettük észre mikor táborba ment, hogy reggel már úgy ébredt, hogy rendkívül viszketett a szeme. Mondta, hogy egész nap a szememet kellett vakarni, a szezonális allergia tüneteit produkálja. Gyógyszert nem kell szednünk, a szemviszketésre pedig szemcseppet ajánlottak, ezt alkalmazzuk. 7,17

Lilinek szerencsére nem kell speciális kezelés, de sok gyerek és felnőtt is különféle allergia ellenes orvossággal csillapítja a tüneteket.

Zsebe Lili
Sokat mosunk hajat, cseréljük a ruhákat és sokat fújom az orrom. 8,16

Ha valaki asztmás, az allergiaszezon méginkább ront a helyzeten.

Pölöskei Péter – csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász
Egy néhány éve már a köztudatban is jól ismert, hogy az un egy légút hipotézis. Ha valaki asztmás, az nem azt jelenti, hogy a tüdeje beteg, hanem már a kémény, az orrán elkezdődnek a problémák, ezért fontos, hogy a szénanáthát is kezeljük, így az asztmánk is javulni fog. 2,38

Hogy kinőhető-e az asztma, nem lehet biztosra megmondani, ha több egyéb betegség is jellemző a családban, nem valószínű, de ha nincs más társuló légúti vagy allergiás betegség, előfordulhat az is, hogy felnőttként már nem jelentkeznek tünetek.