Hírek

Jövedéki adó emelkedés

2011. november 02., 23:00

Nőtt a gázolaj, az aromás szeszesitalok és a dohánytermékek jövedéki adója november 1-jétől. A benzinkutakon már az ünnepek előtt érzékelhető volt a várható áremelés miatti aggodalom. A vendéglátósok szerint a dohányosokat és az alkoholfogyasztókat viszont nem rettenti el, hogy drágulhatnak a termékek.

Jövedéki adó emelkedés

Literenként 13 forinttal emelkedett a gázolaj jövedéki adója. Emiatt ma már 420 forint felett járt az átlagára a szombathelyi benzinkutakon.
„Muszáj megvenni, sajnos, mit tehetünk" - Szabados László munkahelye megbízásából targoncák feltöltéséhez vitte reggel a gázolajat. A nagyobb fuvarozó cégek többsége már a hosszú hétvége előtt feltankolt - mondja a kút üzemeltetője.
„A gázolajforgalom elkezdett felfelé menni, és elég jelentős forgalmat tudtunk produkálni belőle, de ez valószínűleg visszájára fog változni."
Tapasztalatok szerint egyre többen nézik meg, melyik töltőállomáson olcsóbb az üzemanyag, sőt, aki teheti, a szomszédos országokban tankol.

Derkics Péter – üzemeltető, Avia Töltőállomás
„Én azt gondolom, sajnos hosszú távon biztos, hogy csökkeni fog a gázolaj forgalma, hiszen a legdrágábbak vagyunk a térségben."

Elemzők attól tartank, hogy a dráguló szállítási költségek miatt más termékek ára is emelkedhet.
A Vasi Volán utasai nem érzik meg az üzemanyagár-növekedést, mert a közszolgáltatást végző társaság a jövedéki adó teljes összegét visszaigényelheti, ezért nem emeli a jegyárat.

Antal Erika – gazdasági igazgató, VASI VOLÁN Zrt.  
„Nekünk, mint Volán társaságnak negyedévi likviditási problémát jelent ez az időszak, amit át kell hidalnunk, egyébiránt az éves teljesítményt tekintve nem változtat sem a bevételen, sem a ráfordításon."

Az általunk megkérdezett dohányosokat nem rettenti vissza termék jövedéki adójának mostani emelkedése.

Simon Vilmos  
„Tekintettel arra, hogy én is dohányos vagyok, válaszút elé állít, hogy szívjam-e vagy sem. De 99%, hogy szívni fogom, mert 50 éve dohányzom."

Az alkohol jövedéki adója is nőtt. Az aromásított szeszes italok esetében 50%-kal.

Egy arcát nem vállaló üzlettulajdonos Híradónknak azt mondta: a fogyasztást nem, de a fogyasztói szokásokat biztosan befolyásolja majd, ha az adóemelés és a jövő év elején esedékes áfanövekedés miatt többet kell fizetni a kommersz italokért.

„Nem a vendéglátóhelyeken, illetve a boltokban fogyasztják el az italt, hanem magánkimérésekben, ahol adózatlanul mérik azokat a termékeket, amit otthon megtermelnek."

A vendéglátósoknak gondot okoz az is, hogy a pénznyerő automaták adója az eddigi havi 100 ezerről fél millió forintra emelkedett.