Hírek

József története a bábszínházban

2015. június 30., 19:54

Felnőtteknek szól a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház legújabb közös produkciója. A József és testvérei című előadást Jeles András rendezi.

József története a bábszínházban

A bibliai József és testvérei történetét dolgozza fel a Mesebolt Bábszínház felnőtteknek szóló előadása. Novella és színdarab is íródott már ebből a témából, a mostani produkció alapja a Parasztbiblia című néprajzi gyűjtemény.

Kovács Géza – igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Nem egyszerűen egy bibliai történet felmutatása, sokkal többről: a teremtésbe vetett hitről szól, a mai világunkról szól. Fantasztikusan összetett képiségében, szövegezésében, akusztikájában is. Nagyon izgalmas az előadás.”  

A rendező Jeles András most dolgozik először bábszínészekkel. Úgy látja: a szöveghez ez a műfaj illik a legjobban. Az előadásban mesélő közvetíti azt, ami egy elkülönített térben, az események álomszerű világában lepereg.

Jeles András – rendező
„A feladat az volt, hogy erre a műfajra érvényesen transzparáljam ezt az anyagot. Töredelmesen be kell, hogy valljam, ebbe a pillanatba úgy érzem, hogy ez a formája. Bármilyen nevetséges is ezt mondani.”

Ez más munkamódszert kíván a színészektől is.

Dénes Emőke - bábszínész
„Más mozgatást igényel helyenként, sokkal több statikus képszer elem van benne, és enm mindig feltétlenül cselekvéseket ábrázolunk bábokkal vagy maszkokkal. Sok beállított állókép van, ami azt igényli, hogy valami nagyon pontos legyen.”  

Az előadás a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös produkciója. A két színház kapcsolata hét évvel ezelőtt kezdődött.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„Nekünk nagyon fontos, hogy mindig szülessenek új, fontos művek, amelyek kicsit másképp születnek, kicsit másképp jelennek meg, mint a nagyszínpadi produkciók. És innen jött az együttműködés és jöttek létre olyan értékes előadások, amik így visszagondolva nagyon szomorú lett volna, ha nem jönnek létre.”  

A tervek szerint ősztől több helyen is bemutatják a József és testvéreit. A közönség július 4-én láthatja először a Kőszegi Várszínházban.