Hírek

Jubileumi tábornyitó

2016. június 24., 12:36

A Vas megyei Nardán rendezték meg szerdán a karitász táborok országos tábornyitóját. A településen idén nyáron nyolcszázan nyaralnak, közülük ötvenen Heves megyéből érkeznek.

Jubileumi tábornyitó

A Vas megyei Nardán kétszáz lufi felengedése jelezte, hogy a karitász táborokban megkezdődött az üdülési szezon. A tábornyitó ünnepi szentmisét – stílszerűen tábori körülmények között – Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye apostoli kormányzója celebrálta. A Katolikus Karitász elnöke és igazgatója ezt követően adta át a megyei igazgatóknak azt a 30 millió forintos csekket, amellyel a táborokat központilag támogatják.

Spányi Antal - székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke
„Azok a gyermekek, akik itt most élvezik a természetet és ezerféle játékban van részük. Találkoznak egymással és barátkoznak, olyan gyerekek, akiknek talán ez az egyetlen lehetőségük ebben a nyárban, hogy itt kikapcsolódhassanak.”

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tábora az idén huszadik évfordulóját ünnepli. Minden évben vannak visszatérő résztvevők, közéjük tartozik Gira Milán is.

Gira Milán
„2012-ben jöttem először ebbe a táborba, akkor léptem felső tagozatba. 2013-ban visszatértem, 2014-ben foci-vb volt, akkor sporttáborba mentem. 2015 és 2016-ban újra ebbe a táborba jöttem Nardára.”

A táborban a gyermekek sokféle lehetőség közül válogathatnak: vannak kézműves foglalkozások, kirándulások, sportversenyek és fürdőzés is. Az először táborozó Joó Bogdán is megtalálta az őt érdeklő dolgokat.

Joó Bogdán
„Lehet itt lovagolni, íjászkodni, számítógépezni, meg trambulinozni.”

Az idei nardai táborba két csoport is érkezik Heves megyéből. Az élményeit sorolja a tarnaleleszi Kovács Ádám.

Kovács Ádám
„Nagyon jó minden. Szeretek itt a játszótéren játszani. Sok barátom van. Holnap megyünk ki Ausztriába és utána a strandra, és azután megyünk haza.”

A központi forrásnak, valamint a helyi támogatásoknak köszönhetően karitász táborokban az idén országszerte összesen több mint 5 ezer gyermek üdülhet ingyenesen.