Hírek

Július eleje van, de már szüretelnek

2019. július 04., 13:20

Tavaly a sokéves átlagot jelentősen meghaladó mennyiségű bor készült az Európai Unió országaiban. Növekedtek az eladatlan készletek Magyarországon is. Az Agrárminisztérium zöldszüreti és borlepárlási támogatással igyekszik elejét venni a túltermelésnek. Információink szerint Kőszeg és Vaskeresztes környékén egy borászat igényelt támogatást a zöldszürethez.

Július eleje van, de már szüretelnek

Július eleje van, de már szüretelnek a felsőcsatári szőlőhegyen. Szorgos kezek szakítják le és dobják földre a még zsenge kékfrankos és Dornfelder fürtöket. Ezt nevezik zöldszüretnek, amelyet az Agrárminisztérium által meghirdetett támogatásra pályázóknak július 10-ig kell elvégezniük.

Árva Pál borász, Szent Márton Pincészet
„Ilyen még nem volt, új dolog a történetünkben. A minisztérium hirdetett meg egy pályázati lehetőséget, amelynek az a célja, hogy termést vonjanak ki, tehát ne teremjen szőlő, ne legyen bor. Tudniillik akkora borkészletek vannak mind az országban, mind Európában, hogy egyszerűen ez egy olyan megoldás lehet, hogy a tőkék nagyjából megmaradnak. Kevesebb lesz a szőlő. „

Így aztán az idén ennyivel kevesebb bor készül. A Szent Márton Borászat 60 hektárnyi területéből 8 hektáron végeznek támogatással zöldszüretet. A kompenzáció mértéke a területnagyságtól, valamint az előző két év termésátlagától függ.

A szakember szerint a szőlőtőkéknek nem árt a fürtök idő előtti eltávolítása, hanem segíti  erősödésüket. Borlepárlási támogatásra viszont nem pályázik a borászat.

Árva Pál borász, Szent Márton Pincészet
„Egy liter borért 60 forintot fizetnek. Innentől kezdve azért lehet számolni. Hogy mi lenne a jobb megoldás, hogy olcsón piacra dobnánk - a hangsúlyozom jó minőségű borokat. Most nem arról van szó, hogy az alját kellene, hanem arról van szó, hogy igenis jó borokat.”

A borász úgy gondolja, hogy a magyarországi bortúlkínálat csökkentésében még szerepe lehet a hazai piac hatékonyabb védelmének, a régiós összefogásnak, és annak, hogy a helyi borbarátok minél jobban megismerjék, megkedveljék és fogyasszák a térség országosan, de nemzetközileg is elismert nedűit.