Hírek

Július közepén ismét Bartók Fesztivál

2019. június 26., 15:48

Bartók-művek, népzene, jazz-koncert és térzene, flashmob, filmvetítés, karmesterkurzus - változatos programokat kínál idén is a Bartók Szeminárium és Fesztivál július 12-20. között. Fellép mások mellett Sebestyén Márta, a Szent Efrém Férfikar és a Nemzeti Filharmonikusok művészeiből alakult Grazioso (ejtsd: grációzó) Kamarazenekar. A fesztivál célja Bartók Béla különleges zenei világának újraértelmezése, megismertetése.

Július közepén ismét Bartók Fesztivál

1977 óta Szombathely a Bartók Fesztivál házigazdája. Az egyhetes program középpontjában Bartók Béla zeneművészete áll, amit minden évben megpróbálnak megfejteni és a közönségnek átadni.

Szamosi Szabolcs - ügyvezető, Filharmónia Magyarország
"Ahogy haladunk előre az időben, azt kell mondjam, hogy az ő zenéje már nem kortárs muzsika, hiszen lassan százéves sok műve. Egyre inkább a kor zenéjében kicsit romantikus muzsikává válik az ő zenéje, és azt gondolom, kötelessége mindenkinek, hogy ezt megismerje.”

A nyitókoncerten Bartók dallamait Bach zeneművészetével társítják. A kőszegi Fő téren Román táncok és népdalok szólalnak meg. A hallgatóság képzeletben végigjárhatja Bartók népzene-gyűjtő körútját Sebestyén Márta és a Szent Efrém férfikar segítségével, Bartók ihlette jazz-t játszik a Párniczky Quartet, és premier előtt lesz látható a Bartók hagyaték című film.

Idén pénzügyi problémák miatt a hangszeres kurzusok elmaradnak, de a karmesterképzést megtartják, Hamar Zsolt vezetésével. A világ minden tájáról érkeznek hallgatók. A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és Bartók Első hegedűversenye szerepel a programban.

Hamar Zsolt - karmester
"Ez a hihetetlen egymásrautaltságra épülő kapcsolatrendszer zenekar és karmester között még a mai napig tele van félreértésekkel, kommunikációs nehézségekkel, holott a karmesterség egy kommunikáció. Kicsit ez is dolga ennek a kurzusnak, hogy ezeket a félreértéseket igyekezzünk eloszlatni."

A hallgatók közül sokan először dirigálhatnak egy teljes szimfonikus zenekart, ami mindkét fél számára kihívás.

Kiss Barna - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Így hogy megvan a tudás, ha int az ifjú karmester, könnyebben reagálunk, de ugyanakkor meg kell oldanunk, hogy a reakcióink valósak legyenek, igazodjunk az ő kezéhez, és itt jön a pedagógia. Mennyire vesszük tudomásul a suta mozdulatát, vagy mennyire reagáljuk túl a nagyszerű mozdulatát."

Idén először rendezik meg az Orgonák éjszakáját július 20-án. Rekordkísérletre is sor kerül: igyekeznek a lehető legtöbb helyen egyszerre eljátszani Kovács Szilárd Intráda című művét. A programokról bővebben a bartokfesztival.hu weboldalon tájékozódhatnak.