MNB
MNB - 2

Hírek

Július végén ismét Iseumi játékok

2019. július 22., 19:42

Operagála olasz énekesekkel, kortárs musical Neoton-slágerekkel, jazz-el vegyített operett-részletek Miklósa Erika előadásában - ezzel várja a közönséget az Iseumi Játékok, amit kilencedik alkalommal rendeznek meg július 24. és 30. között. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a programot.

Július végén ismét Iseumi játékok

Új típusú, 748 főrőhelyes nézőtér épül az Iseumi Játékokra, már javában tart a munka. Négy, saját lépcsősorral rendelkező lelátót szerelnek össze, a székeket így biztonságosabban lehet megközelíteni és esztétikusabb látványt nyújtanak.

Az Iseumi Játékok története 1964-ben a Varázsfuvolával indult. A programot 2011-ben élesztették újra, azóta minden évben szerveznek előadásokat a különleges hangulatú helyszínen. Idén is három produkcióval készülnek.

Kiss Barna - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"A közönségnek a különböző rétegeit úgy tudjuk megszólítani, ha különböző műfajokat kínálunk nekik. Klasszikus zenét játszó zenekarként egy valódi klasszikus dolognak lennie kell, idén ez egy operagála formájában fogalmazódott meg, valódi klasszikus történet."

Három olasz tenor előadásában ismert operaáriákat hallhat a közönség Puccini, Verdi és Donizetti műveiből, majd a koncert második felében olasz dalok átiratai csendülnek fel. (3:01) A szimfonikus zenekart Thomas Kornél, az együttes asszisztens karmestere vezényli.

Thomas Kornél - karmester
"Az egy olyanfajta stílus, amit nem is ismerek, régi olasz dalok, amelyek a 19-20. század fordulójában íródtak, ezek meg lettek hangszerelve, és ez egy izgalmas, új felfedezés nekem, hogy ezek hogy is szólnak."

A zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház vendégjátéka, a Szép nyári nap című Neoton-musical a könnyedebb műfajt képviseli. A szórakoztató, fiatalos darab az építőtáborok hangulatát idézi.

Tompagábor Kornél - rendező
"Nagyon fontosnak gondolom én, hogy azt a korszakot, a 80-as éveket, ami lassan kikopik a köztudatból megidézzük, az előadásban ott vannak a vidám, nagyszerű slágerek, de mellette felsejlik a kommunista diktatúra árnyéka, hogy a szerelemre, magánéletre hogyan vetült rá a hatalom."

A harmadik produkció Miklósa Erika és Fekete-Kovács Kornél trombitaművész izgalmas, közös kísérlete: opera- és operettslágerek szólalnak meg jazz-zel házasított verzióban.