Hírek

Júliustól fizetnie kell az egészségügyi ellátásért annak, akinek nincs érvényes jogviszonya

2020. január 10., 14:11

Becslések szerint Magyarországon mintegy 600 ezer ember nem jogosult az egészségügyi szolgáltatásokra, mert megszűnt a munka-, vagy a tanulói jogviszonya, vagy éppen a munkáltatója nem fizeti utána a járulékot. A háziorvosok is rendszeresen találkoznak olyan beteggel, akinél a számítógépes rendszer pirosan jelzi a hiányosságot. Egy decemberben elfogadott törvény szerint nekik júliustól már kiszámlázzák az orvosi ellátás költségeit.

Júliustól fizetnie kell az egészségügyi ellátásért annak, akinek nincs érvényes jogviszonya

Ehhez a szombathelyi háziorvosi praxishoz kétezren tartoznak. Ilyenkor a téli hónapokban gyakran napi 70-80 beteget is ellátnak itt. Nem ritka, hogy (4.06 zöld) a rendezett jogviszony és érvényes TAJ jelzésen kívül olyannal is találkoznak, aki nem lenne jogosult az ingyenes egészségügyi szolgáltatásra, kivéve, ha sürgősségi eset. Ezt pirossal mutatja a rendszer.

Nagy Éva – háziorvos
„Gyakran előfordult, hogy felvillan a piros jelzés. Elutasítani természetesen nem utasítjuk el. Eddig is úgy volt, ha valakinek sürgősségi ellátásra van szüksége, akkor ha semmilyen biztosítása nincs, akkor is ellátjuk. A piros jelzésnél pedig csak tájékoztatjuk a betegeket, kezükbe adunk egy nyomtatványt.”

Nekik a kormányhivatal társadalombiztosítási főosztályán kell tisztázniuk, mi az oka a piros jelzésnek. Jellemző, hogy valakinek megszűnt a munkaviszonya, vagy éppen nem fizették be utána a járulékot. Ha valakinek nincs munkahelye, és szociális ellátásban sem részesül, akkor magának kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely idén januártól havi 7.710 forintra nőtt. A külföldön dolgozó biztosítottaknál (4.21 kék) kék jelzés mutatja azt, hogy a magyar TAJ-számuk átmenetileg érvénytelen. Az ingázóknak érdemes kinti biztosítójuktól egy igazolást kérni.

Krecskó Erika – főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
„Ebben az esetben a 106-os nyomtatvány biztosít lehetőséget arra, hogy amennyiben az illető külföldi biztosító ezt aláírja és megküldi a magyar egészségbiztosítási szervnek, akkor gyakorlatilag nem is kék, hanem zöld lesz a lámpája, tehát a magyar egészségügyi rendszerben mindenféle ellátást igénybe tud venni, tehát tervezett műtéteket is.”

A decemberben elfogadott törvény újraszabályozta a társadalombiztosítási ellátások rendszerét. Júliustól nem lesz jogosult az ingyenes orvosi kezelésre az, akinek bármilyen okból rendezetlen a jogviszonya.