Hírek

Június 1-től újra várja a horgászokat a Himfai tó

2019. március 23., 15:34

A környezetvédelmi célokat is szolgáló vízfelület mellett 2014-ben újította fel a Parkerdőt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Már akkor kiderült, hogy a töltés is rekonstrukcióra szorul, hiszen a hódok erősen meggyengítették. Az erdőgazdaság eddig 60 milliót költött a tó helyreállítására. Most 1,5 tonna pontyot is telepítettek bele.

Június 1-től újra várja a horgászokat a Himfai tó

Számos beszakadt hódvár miatt még a séta is balesetveszélyes volt a Himfai tó partján, hiszen a gaztenger miatt csak az utolsó pillanatban vehette volna észre az óriási üregeket a kiránduló. A védett állatok annyira meggyengítették a töltést, hogy félő volt, egy nagyobb csapadék esetén átszakad. Ekkor vette kezelésbe a területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Leeresztették a vizet, megerősítették a hatalmas vízfelület partoldalait.

Markó András – műszaki előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A felújítás során a töltés eredeti magasságát visszaállítottuk, illetve szélesítettünk is a töltésen. A hód üregeket eltömítettük, illetve egy speciális dolgot tettünk még, a vízoldali rézsűnél egy hálót fektettünk le azért, hogy a hódok ne tudjanak üregeket fúrni, így bízunk benne, hogy ilyen károk még egyszer nem következnek be. 10.23

Újra élettel telik meg a Himfai tó, egymás után csobbannak vizébe a 2-3 nyaras pontyok (1.12). 1,5 tonnát telepítettek ide. A halakat a Balatonról hozták.

Fodor Ferenc – termelési igazgató, Balatoni Halgazdálkodási Zrt.
Nagyon jók az adottságok. Most még egy kicsit kevés a víz, de ez országos probléma. Reméljük, megtelik a tó, és nagyon jó, ívásra alkalmas helyek vannak a tó felső felében, nagyon jó vízinövényes. Szerintem ragyogó életük lesz itt.

A következő napokban ötezer darab előnevelt süllőt is telepítenek a tóba.

Pukánszki Zoltán – vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Ez egy környezetvédelmi, különleges rendeltetésű tó, akként kaptuk meg az üzemeltetési lehetőséget, ami azt jelenti, hogy egyfajta rekreációs horgászati lehetőség a jövőben rendelkezésre fog állni. Ami azt jelenti, hogy horgászni lehet, de halat elvinni nem.

A Himfai tónál szezonális lesz a horgászati lehetőség. Június 1-től szeptember 30-ig kizárólag nappal és szombaton hódolhatnak itt szenvedélyüknek a pecások. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. azt is vállalta, hogy a tavat tápláló Berki patak szabályozását is elvégzi mintegy 2 km-es hosszúságban.